یک کارشناس معماری اسلامی گفت: وابستگی متقابل و احترام از مهمترین دستاوردهای معماری اسلامی است و حس زیبایی که پس از مشاهده معماری اسلامی به مخاطب القا می‌شود یکی از مهمترین نکات در معماری اسلامی است.

نیکلاس استون در نشست علمی که در زورخانه “علی قلی آقا” در اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: هرگاه صحبت از معماری اسلامی به میان می‌آید، انسان‌ها نمای ظاهری بناها به ذهنشان خطور می‌کند و این اتفاق به دلیل ویژگی‌های خاص طراحی معماری اسلامی است. وی با بیان اینکه تنوع بزرگترین شاخصه معماری اسلامی است، ادامه داد: اسلام دین محدودی نبوده و نیست و همیشه یک نگاه عامه به کل بشریت داشته و رادیکالی نبودن نگاه اسلام توانسته ویژگی‌های منحصر به فردی را در معماری اسلامی در معرض ظهور قرار دهد.

t19

این کارشناس معماری اسلامی افزود: فرهنگ‌های متفاوتی در معماری اسلامی نمایان است و علت این ویژگی به خود دین اسلام باز میگردد زیرا اسلام نه فرهنگ پیش از خود و نه بعد از خود را انکار کرده بلکه توانسته از آنها استفاده کند و فرهنگ‌های مختلف را به نمایش درآورد. استون گفت: معماری اسلامی در هر منطقه‌ای با توجه به وجود هرکدام از مصالح موجود برای طراحی متفاوت بوده و اگر منطقه‌ای از دنیا دارای سنگ بیشتری بوده بنای اسلامی ساخته شده از سنگ است، اگر خاک رس به وفور بوده آجر بیشتر استفاده شده و مکان‌هایی که چوب موجود بوده سازه‌های چوبی ساخته شده‌اند.

وی ادامه داد: چوب در معماری اسلامی کاربردهای زیادی دارد و در مکانهایی که چوب کم بوده معماران اسلامی برای ساخت گنبدها و طراحی‌های تزیینی داخلی به طور ماهرانه‌ای از چوب استفاده کرده‌اند و نمونه کامل این معماری هنرمندانه با چوب را در شهر اصفهان می توان دید. این معمار با بیان اینکه معماری اسلامی با وجود تنوع، مفهوم یکپارچه ای را به مخاطب نشان می دهد، اذعان کرد: طرح‌های معماری اسلامی بر اساس اقلیم منطقه متفاوت است اما مفهوم معماری اسلامی در تمام این طرح‌ها به مخاطب ارایه شده است.

استون اظهار کرد: شهرهای اسلامی مانند بازاری در کنارمراکز مقدس بنا شده‌اند که مساجد در شهرها محل گردهم آیی و حیاط آنها نقش میدان های بزرگ را بازی می‌کنند. وی با اشاره به اینکه شاهرگ حیاتی شهرهای اسلامی بازارها است، ادامه داد: در شهرهای اسلامی بازارها مراکزی برای فروش وسایل ارزشمند است و همیشه از منازل مسکونی جدا در نظر گرفته شده و همیشه مسیرهای دسترسی به بازارها از کوچه های تنگ و باریک عبور می‌کند.

این کارشناس معماری اسلامی خاطر نشان کرد: اسلام یک نوع معماری خاص را تجویز نمی‌کند بلکه تنوع از مهمترین ویژگی معماری اسلامی است و فرهنگ اسلامی همیشه در معماری اسلامی مد نظر قرار گرفته و این این باعث انسجام معماری اسلامی است. “نیکلاس استون”، معمار انگلیسی طراح چترها و سقف‌های متحرک مسجد النبی در شهر مدینه و چندین طرح عظیم در کشورهای اسلامی می‌باشد.

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳