کلینیک تخصصی طراحی و اجرای بام سبز

یکی از فعالیت هایی که در کلینیک تخصصی طراحی و اجرا ی بام سبز ، در گروه مهندسی ایران معماری صورت می پذیرد، مطالعه وشناخت روش ها وتکنیک های نوین طراحی بام سبز است .لذا یکی از رویکرد های اصلی این گروه تلفیق نظریه های علمی با روشهای عملی است.برای بسط موضوع در ادامه به تعاریف و مفاهیم نظری پرداخته می شود و در نهایت تکنیک های نوین اجرا معرفی می گردد..

خدمات شرکت ما

گروه مهندسی ایران معماری تحت نظارت مهندسین مشاور آلتون سازه توانمند است که در زمینه طراحی بام سبز ، به خلق آلترناتیو هایی متفاوت در حیطه معماری بپردازد…

تماس با ما :۸۵ ۳۳ ۹۸ ۲۲ ۰۲۱

سقف سبز، سقف آبی

طراحان معاصر، به دنبال یافتن راه های جدیدی هستند که پهنه گسترده بام را به عنوان فضایی قابل استفاده وبا یک منظور بزرگتر در نظر بگیرد. طراحی سقف، می تواند به عنوان بخش جدایی ناپذیر از شبکه سیستم های پایدار در ساختمانهای سبز، برای پالایش ارتباط با محیط پیرامونش(شهری یا روستایی) باشد. اخیرا در شهر نیویورک، گذشته از بام سبز، فعالیت جدیدی به نام “بام آبی”، برای دستیابی به شهری پاک ترآغاز شده است. اما علیرغم شناسایی، و تایید، متقاعد کردن مردم برای استفاده از آن در سیستم های سقف هنوز هم با مقاومت مواجه می شود.

در حال حاضر، شهردار نیویورک انجام این امر را به عنوان یک اولویت در سرپرستی یکی از متراکم ترین شهرهای جهان در نظر دارد. وی علاوه بر انجام نقشه راه ۲۰۳۰و ساماندهی ترافیک در مکان های مختلف ازجمله میدان تایمز و میدان هرالد، اعتبارات مالی برای ساخت و ساز بام سبز را نیز به تصویب رسانده است. تا جایی که در مقاله ای در رویترز، از قول شهردار نقل شده است که استفاده از بام های آبی در سراسر شهر در حال تکامل است.

یکی از دلایلی که انجام سقف های آبی را برای این شهر در نظر گرفته اند، میزان بالای فاضلاب های سطحی است. در بسیاری از شهرها، مشکل زیرساخت های فاضلاب، به علت عدم تناسب اهمیت و ضرورت وجود چنین سیستمی با میزان فاضلاب موجود است. سیستم فاضلاب نیویورک نیز مانند اکثر شهرهای قدیمی در شمال شرقی، مربوط به بیش از یک قرن پیش است. و جمعیت روبه رشد شهر با میزان زیرساخت های قدیمی فاضلاب تناسبی ندارد. و این به این معنا است که حجم فاضلاب و فاضلاب های سطحی، فراتراز ظرفیت شبکه فاضلاب شهر افزایش داشته است. بنابر این با بارش باران، حتی کمی بیش از این ظرفیت باعث سرازیر شدن فاضلاب از شبکه می شود. به طور خلاصه تلاش برای به حداقل رساندن ورود فاضلاب های سطحی به فاضلاب های شهری، و جلوگیری از سرریزی آن و در نتیجه جلوگیری از ورود آلودگی به حوضه طبیعی رودخانه محل سرریزی شبکه فاضلاب شهری، می باشد. در همین راستا شهردار نیویورک بیان کرده است که با استفاده از سیستم سقف های پایدار می توان این مشکل را با کمترین هزینه و بیشترین بازده مرتفع کرد.

در برخی راه حل های ارائه شده، پیشنهاد استفاده از بام های سبز و بام های آبی مطرح شده است. بام های سبز از گیاهان در حال رشد در پشت بام تشکیل می شود، و به دو گروه تقسیم بندی می شوند، بام های سبز گسترده و بام های سبز فشرده. بام های سبز گسترده به دسته از بام های سبزی اطلاق می شود که که گیاهان معمولا در عمق ۶ اینچی و یا حتی کمتر رشد می کنند و در سینی و یا کیسه در بام قرار داده می شوند، و سقف های فشرده نیز سقف هایی هستند که گیاهان در یک خاک مداوم، با عمق بیش از ۸ اینچ تا حتی چند متر، در شبکه زهکشی حصیر مانندی قرار داده می شوند.

اما سقف های آبی، سقف هایی هستند که بر اساس جمع آوری آب باران در پشت بام ایجاد شده اند. با استفاده از استخرهای آبگیر، بشکه باران، و با احتیاط بیشتر، از گیاهان دوستار آب تشکیل می شوند. هدف از سیستم بام آبی، به حداقل رساندن مقدار آب بارانی است که به شبکه فاضلاب شهری وارد می شود.

هردو گزینه، سقف سبز و سقف آبی با جمع آوری آب باران و استفاده از آن در طول زمان به کاهش فاضلاب های سطحی، کمک می کنند. هر دو  سیستم، با ایجاد یک لایه عایق در بالای سقف، به ذخیره انرژی در فصل زمستان و انعکاس نور خورشید در تابستان(در نتجه کاهش اثر جزیره گرمایی)، کمک می کنند.اما تفاوت این دو نوع سیستم بام در این است که سقف های سبزفرصتی برای ایجاد تنوع زیستی و تولید مواد غذایی در خود دارد، در حالیکه آب جمع آوری شده توسط سقف آبی را می توان برای مصارف دیگری از جمله آبیاری، تمیز کردن پیاده روها، و یا کاهش استفاده از آب شرب با استفاده از آن در ماشین لباسشویی و یا توالت استفاده کرد.

البته باید به این نکته نیز اشاره شود که این نوع از سقف ها، هنوز به میزان زیادی خارج از حمایت مسئولین شهری هستند. چراکه در وهله اول، مفهوم سقف آبی، نسبتا جدید است. و دیگر اینکه، علی رغم اینکه منافع قابل لمس در سقف های سبز و آبی، لزوما کم نیست، اما معمولا کمتر قابل مشاهده است. و در فضای بلافاصله زیر آنها، متمرکز شده است. درحالیکه مزایای این سیستم ها، همانند یک سرمایه گذاری می باشد. و اثرات مثبت طولانی مدت خود را در مقیاس شهری به جا خواهند گذاشت. اضافه کردن نوعی تنوع زیستی، با وجود هزینه ای که برای استفاده کننده تردیدایجاد می کند، اما می تواند به عنوان نوعی کشاورزی شهری نامیده شود و همچنین به عنوان یک اکوسیستم، شهر سالم را تقویت کند. در حالیکه کاهش افزایش حرارت یک خانه، نسبتا کم است، اما پوشش ۲۰ درصد از بام های شهر با بام سبز می تواند اثرات جزیره گرمایی در سطح شهر را به طرز مشهودی کاهش دهد. و البته در مرحله بالاتر این به نفع مصرف کنندگان نیز هست، چراکه باعث کاهش هزینه های انرژی آنها خواهد شد. آنچه مسلم است، اینست که اجرای بام های سبز و یا آبی نیاز به مشوق های حمایتی در بخش سرمایه گذاری و اجرا دارد.

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳