بازی با نور و سایه

استفاده از کیفیت‌های نوری متفاوت باعث جذابیت در ویلاها است. نور و روشنایی در ویلا و نوع به کارگیری آن بسیار مهم بوده و با خلاقیت وایده‌پردازی معمار در ارتباط است. بازی با نور سایه یکی از چالش‌های مهم در زیبا سازی فضاهای ویلا است.

چقدر نور و روشنایی در ویلاها برای شما اهمیت دارد؟

از سال‌های دور در معماری ایرانی توجه به ور و نورگیری بسیار پر اهمیت بوده است. همه خانواده‌های ایرانی در صدد داشتن خانه‌ای پر نور در عین فرار از نور‌های گزنده بوده‌اند. استفاده از عناصر مختلف در نور گیری مانند شباک، فخرو مدین و یا شناشیل در جای جای ایران نشان از اهمیت این مسئله است. هر یک از این عناصر در اقلیم‌های متفاوتی مورد استفاده بوده است. استفاده از نورگیرها به همراه حفظ حریم شخصی در خانه‌های ایرانی به شدت مورد توجه بوده است.

از طرفی می‌توان زیبایی را زاییده نور دانست. بازتاب نور بر اجسام است که همه ‌زیبایی‌های جهان را در ذهن ما مسحور کننده می‌کند. نور در ساعات مختلف کیفیت‌های متفاوتی را در معرض چشم قرار می‌دهد. معماران خلاق از این تفاوت‌ها در ساعات مختلف نهایت بهره را برده و فضای داخلی را با خلاقیت خود زیبا و جذاب می‌کنند. از طرفی با توجه به چالش‌های جدید طراحان در برخورد با صرفه‌جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن، توجه به نوع نورگیری و سطوح مورد استفاده برای نورگیری بسیار مورد توجه است.

نور و روشنایی به دلیل گذراندن وقت در فضاهای بسته بسیار با اهمیت است.هر پروژه دارای سایت و محل مخصوص به خود بوده و نورگیری متفاوتی را می‌طلبد. سایت‌های جنگلی، کوهستانی و یا کویری هرکدام دانش خاص خود را از اقلیم و شرایط آب وهوایی نیاز دارد. نورگیری درست و اصولی در ساختمان، آن را به فضایی باز و دلباز مبدل می‌کند. اما بازی با نور می‌تواند کیفیت‌های متفاوتی را در معرض چشمان کاربران قرار دهد. استفاده از نماهای دو جداره و یا دوپوسته، کاربست پوسته‌های مشبک و یا پنجره‌هایی با طرح‌های خاص این نوع کیفیت‌ها را برای خانه به عمل می‌آورد.

هندسه مشبک و ایجاد کیفیت نوری متفاوت

تقابل میان نور و سایه یکی از تضادهای زیبایی سات که می‌توان در کاربرد فضاهای داخلی معماری به خوبی از آن بهره برد. اما این طراحی باید با دقت تمام انجام شود. زیرا نور گیری همانطور که اشاره شد علاوه بر تامین نور فضا،‌ با مسائلی همچون حریم خصوصی، دید به چشم‌انداز و صرفه‌جویی در انرژی در ارتباط است. فضاهای مشبک به وجود آورنده بسیاری از این ویژگی‌ها هستند. این مشبک‌ها می‌توانند به صورت هندسی و یا طرح‌های مختلف اجرا شوند. گره‌چینی‌های هندسی و یا شباک‌ها در معماری ایرانی و سنتی ما به وفور دیده می‌شود.

فخرو مدین و چینش آجری است که در فضاهای داخلی خانه‌های قدیمی ایران از جمله خانه عباسیان مورد استفاده بوده است. چرا که علاوه بر ایجاد نور و سایه و تقابل میان آن‌ها با ایجاد حریم خصوصی و جلوگیری از دید از بیرون به داخل فضایی دلنشین را فراهم می‌کند. در این روزها می‌توان نمونه‌های مدرن شده زیبایی از این نوع چینش آجری را دید.

پوسته‌های دو جداره و مشبک می‌تواند کیفیت‌های جذابی را فراهم کند. این پوسته‌ها معمولا با روش‌های پارامتریک و الگوهای جدید طراحی می‌شوند. این پوسته‌ها می‌تواند با مضالح و متریال مختلفی ساخته شود. چوب، آجر و سیمان را می‌توان از مصالحی دانست که برای ساخت آن‌ها می‌شود به کار برد.

نمونه‌هایی از کاربرد پوسته‌های مشبک (بازی با نور و سایه) در بناهای جدید

پوسته‌های بتنی

Shibori Office

معمار: The Grid Architects

در این پروژه (ویلا) نور در نقاط مختلف سایت قابل دسترسی است. برای جلوگیری از گزند این نور معماران به فکر ایجاد حفره‌هایی در نمای ساختممان افتادند. این حفره‌ها بر اسن اساس که برش‌های بزرگتر در پایین و برش‌های کوچکتر در قسمت بالایی نما ایجاد شدند. این کار نور را به صورت کنترل شده وارد ساختمان میکرد.زیبایی این نور در کنار بافت چوبی و رنگ انتخابی معماران جلوه‌ای دو چندان پیدا می‌کند. فضای داخلی با بتن قرمز اخرایی تزیین شده و این نور باعث زیبایی بیشتر می شود. در طراحی فضای داخلی با سادگی برخورد شده است و مبلمان به صورت مدرن انتخاب شده‌اند.

نمای بیرونی بازی نور و سایه در طراحی ویلا
فضای داخلی نور و سایه
بازی نور و سایه در طراحی ویلا نمای بیرونی

پوسته چوبی

UMBRA Installation

معمار: TINKAH

این بنا از مشربیه‌ها الهام گرفته شده‌اند. و به دنبال ایجاد فضای جذاب در نور گیری هستند. مشربیه، عنصری از معماری سنتی خاورمیانه است. همانطور که بیان شد این‌گونه پوسته‌ها حفره‌های هندسی را ایجاد می‌کن. مشربیه به کاربران فضااین امکان را می‌دهد تا کارهای خود را بدون از بین رفتن حریم خصوصی، به بیرون نگاه کنند. به طور همزمان، با محدود کردن مقدار نور ورودی و در عین حال که نسیم را دعوت می کند. این پوسته از گرم شدن بیش از حد توسط نور خورشید در خانه ها جلوگیری می کند. پوسته به رنگ روشن است تا نور خورشید را منعکس کند و نور اضافی وارد فضا نشود.

Termitary House

معمار: Tropical Space

این خانه یا ویلا با توجه به آب و هوای منطقه که در اکثر روز‌ها بارانی و یا آفتابی است انجام گرفته است. استفاده از مصالح آجر به دلیل خنکی برای تابستان است. و چون در ویتنام آجر جزیی از مصالح سنتی است، از این متریال استفاده شده است. استفاده از چینش فخرو مدین و نورگیری‌های فیلتر شده، بسیار نورگیری خوبی را در خانه ایجاد می‌کند.

نمونه‌هایی از کاربرد پوسته‌های مشبک (بازی با نور و سایه) توسط برند آرتور

ویلای چکاد

در شهر دماوند واقع شده است.این پروژه با ۳ طبقه در حال اجرا می باشد.طراحی و نظارت عالیه این پروژه ساختمانی، توسط دکتر آرتور امید آذری در برند ساختمانی آرتور انجام شده است. اکنون این پروژه در حال اجرا است. در این طرح با آجر چینی و استفاده از آجر به سبک مدرن فضایی متفاوت را به‌وجود آورده است. استفاده از این اجرهایی به شکل فخر و مدین در نمای خانه،‌فیلتر نوری را درون خانه ایجاد می‌کند.

ویلای آجری چکاد
چکاد نور گیری

ویلای قمصر

هنر آجرکاری به عنوان پدیده ایی ارزشمند در تاریخ معماری سرزمین ایران، نشان از هنر و اصالت دارد. در فرایند همنشینی این سرمایه تاریخی با مضامین معماری مدرن و مینیمال، می توان به شیوه ایی متفاوت برای بیان معماری دست یافت. رویکردی که به طور خاص در ویلای قمصر مورد توجه قرار گرفت. چیدمان آجر در فضاهای داخلی و پوسته خارجی بنا شکل گرفت.

ویلای قمصر نور و سایه
بازی نور و سایه فضای داخلی

دفتر معماری آرتور و همکاران در تلاش است با توجه به نیاز‌های روز جامعه و مدرن همگام باشد و شما را در رسیدن به اهداف خود در بهترین ویلاها و ساختمان‌ها یاری رساند.

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳