کلینیک تخصصی طراحی و اجرای بام سبز

یکی از فعالیت هایی که در کلینیک تخصصی طراحی و اجرا ی بام سبز ، در گروه مهندسی ایران معماری صورت می پذیرد، مطالعه وشناخت روش ها وتکنیک های نوین طراحی بام سبز است .لذا یکی از رویکرد های اصلی این گروه تلفیق نظریه های علمی با روشهای عملی است.برای بسط موضوع در ادامه به تعاریف و مفاهیم نظری پرداخته می شود و در نهایت تکنیک های نوین اجرا معرفی می گردد..

خدمات شرکت ما

گروه مهندسی ایران معماری تحت نظارت مهندسین مشاور آلتون سازه توانمند است که در زمینه طراحی بام سبز ، به خلق آلترناتیو هایی متفاوت در حیطه معماری بپردازد…

تماس با ما :۸۵ ۳۳ ۹۸ ۲۲ ۰۲۱

باغ بر روی بام؛ نگاهی به مراحل انجام و ایجاد باغ بر روی بام تالار شهر شیکاگو

Chicago City Hall Green Roof
Chicago, Illinois
Conservation Design Forum, Inc.
David Yocca
مترجم:فرزانه جهانمرد

یپشت بام ها از جمله فضاهایی هستند که هنوز آنطور که باید در فضاهای شهری مورد استفاده قرار نگرفته اند، در حالیکه می توان آنها را به عنوان یک چشم انداز و نظرگاه، میدان یا باغ که بر روی ساختمان یا حتی سازه بنا قابل نصب و اجراست، بکار برد.

پشت بام ها در اروپا در طول ۴۰ سال گذشته، و با استفاده از فن آوری بام سبز، دچار تغییر و دگرگونی اساسی شده اند. این موضوع حایز اهمیت است که طراحی صحیح بام های سبز، می تواند به عنوان بخشی از فرایند زیستی طبیعت باشد. حتی کم عمق ترین بام سبز هم می تواند به طور موثری پیامدهای بارندگی را جذب، اثر جزیره گرمایی شهری را معکوس و زیستگاه حیات وحش را تامین کند. همچنین باعث عایق بندی ساختمان، افزایش طول عمر غشای بام، افزایش ارزش املاک، و بالاخص زیبایی فزاینده محیط شهری می شوند.

یکی از علت هایی که سقف سبز با دیگر باغ های بام متفاوت است، اینست که اساسا، آنها به عنوان فضای قابل دسترسی طراحی نشده اند. پشت بام های سبز، برای بسیاری از امور کاربردی مانند انبارها، سازه های تجاری و اداری، نهاد های دولتی و حتی پشت بام های مسکونی مناسب هستند. در بامهای سبز از نوع خشک، تنها ۱۷ و از نوع تر تنها ۳۰ پوند در هر فوت مربع به میزان بار سقف افزوده می شود، این در حالیکه است که در باغ های بر روی پشت بام، این میزان تا ۱۰۰ پوند در هر فوت مربع یا بیشتر افزایش می یابد. این بارهای نسبتا سبک، باعث پایین نگه داشتن هزینه های ساخت و ساز می شود، در حالیکه منافع قابل توجهی از لحاظ زیست محیطی، زیبایی شناختی و اجتماعی را در پی دارد.

یکی از اولین باغ بام هایی که با موفقیت و به طور یک طرح تحقیقی انجام شد، ایجاد باغ بر روی بام تالار شهر شیکاگو در ایالات متحده امریکا، در سال ۲۰۰۱ میلادی، است. ضرورت ایجاد، چگونگی عمل و نتایج حاصل شده از این طرح تحقیقی قابل استناد، یکی از منابع مطالعاتی باغ بام ها محسوب می شود.

سازمان محیط زیست شیکاگو، تحت نظر شهردار شیکاگو؛ ریچارد ام. دیلی، پروژه آزمایشی طراحی و اجرای سقف سبز تهاجمی، را با استخدام یک تیم از معماران منظر، معماران، مهندسان سازه و محیط زیست بر روی بام تالار شهر شیکاگو، آغاز کرد. تالار شهر شیکاگو، واقع در مرکز شهر، و یکی از قابل رویت ترین و معروف ترین بناهای این شهر است. هدف اولیه از اجرای طرح آزمایشی بام سبز، بر روی بام تالار شهر شیکاگو، فراهم کردن یک مثال عملی از بام سبز به منظور تسهیل در تحقیق، و توسعه آموزشی در شرایط آب  هوایی میدسترون، بود.

این پروژه در سال ۲۰۰۱میلادی، تکمیل شد. باغ بر پشت بام، برای آزمایش انواع سیستم های بام سبز، سرمایش و گرمایش موثر، میزان موفقیت رشد گیاهان بومی و غیربومی، و کاهش روان آب بارندگی، طراحی شده بود. سه سیستم  یکپارچه در طراحی در نظر گرفته شد که شامل خاک های سبک و به عمق های ۴، ۶ و ۱۸ اینچی می شد. این طیف مختلف از سیستم های بام سبز به ترتیب به عنوان سقف های سبز گسترده، نیمه فشرده، فشرده شناخته می شوند. خاک ها نیز با استفاده از دستورالعمل ها و استانداردهای بیش از ۳۰ سال گذشته آلمان، در مورد مخلوط خاک سبک وزن تهیه شده بودند.

اگرچه پشت بام در دسترس عموم مردم نبود، اما از ۳۳ ساختمان بلندتر این منطقه قابل مشاهده، و فرم طراحی در نظر گرفته شده از این نقاط به خوبی قابل درک و تحلیل بود. کشت گیاهان برای هماهنگی و همخوانی با  تناسب تاریخی تالار شهر، در یک الگوی شعاعی خورشیدی طراحی شد، که زمینه لازم برای سازماندهی بیش از سه سیستم مختلف سقف را فراهم می آورد.

با وجود آنکه بام های سبز به طور معمول، با گل و قشر نازکی از چمن کشت می شوند، اما تحقیق مذکور نشان داد که سطوح زیر کشت به طور قابل ملاحظه ای امکان گسترش یافته اند، و بیش از ۱۰۰ گونه خاص گیاهی قابلیت زیست در این شرایط را دارند. از آن جمله، انواع گیاهان مانند نمونه های بومی دشت می سی سی پی، گیاهان جنگلی و پهن برگان، گیاهان زینتی همیشه سبز، چمن، گونه های مختلف گیاهان و درختچه های بومی، و نیز درختان همیشه سبز و خزان پذیر، را می توان نام برد.

گیاهان با رنگ شکوفه ها و گلهایشان مرتب شده بودند. و همانند تغییر فصول از بهار تا پاییز، در عرض الگوی شعاعی خورشیدی، تغییر می کردند. نوارهای شعاعی گلهای رنگی، بوسیله نوارهای چمن های مشابه از هم جداسازی شده بود. نوارهای طولانی این امکان را فراهم می آورد که یک گیاه در عمق های مختلف خاک، محدوده های مختلف شیب، و الگوهای زهکشی متفاوت، بکار برده شود.

از آنجا که سقف تالار شهر، بیش از ۱۰۰ سال قدمت داشت، لایه های قدیمی عایق کاری بام، برداشته شدند و سیستم ایزولاسیون جدیدی نصب شد. در روی سطح نسبتا صاف بام، که باقی مانده بود، با ایجاد خطوط زهکشی، شیب ملایمی ایجاد شد. نورگیرهای مستطیل شکل (که دیگر استفاده نمی شد)، پوشیده شدند و برای تحمل افزایش بار تا ۶۰ پوند در هر فوت مربع، تقویت شدند. برای بالاتر بردن لایه خاک به میزان ۱۲ تا ۲۴ اینچ، از سطح لایه عایق رطوبتی، از نصب صفحات بسیار سبک وزن عایق حرارتی استفاده شد، که این خود باعث دستیابی به سطحی یکپارچه و یکدست در سطح ناهموار بام شد.

جمع آوری اطلاعات و نتایج نصب این بام، از سال ۲۰۰۲ آغاز شد. در واقع بام تالار شهر شیکاگو به عنوان یک آزمایشگاه زنده مطرح شده بود. با توجه به اینکه درفصل تابستان قرار داشتند، نتایج اولیه بررسی ها بسیار دلگرم کننده بود. نتایج مطالعات نشان می داد که دمای هوا در محدوده بام سبز، بیش از ۷۸درجه خنکتر از دمای هوای اندازه گیری شده بر بالای سقف سنتی (پوشیده از قیر سیاه)،که هنوز در قسمتی از بام ساختمان در کوک کانتی(Cook County) وجود داشت، بود.

کارفرمای پروژه در اظهار نظری اعلام نمود که”سازمان محیط زیست شیکاگو(DOE)، طرح آزمایشی ایجاد باغ بر روی پشت بام تالار شهر را به عنوان بخشی از  طرح مقدماتی جزیره گرمایی شهری، با حمایت سازمان محیط زیست ایالات متحده، آغاز کرد.

باغ بر پشت بام، برای آزمایش اثرات خنک سازی و توانایی آن در حفظ گونه های مختلف گیاهان در سه عمق متفاوت خاک محیط رشد، طراحی شد. بررسی گیاهان، پرندگان و حشرات نیز در دست اقدام قرار گرفت. نتایج اولیه نشان می داد که با اجرای باغ بر روی بام، در تابستان، دمای سطح بام تا ۷۰ درجه و درمای هوای روی بام، تا ۱۵ درجه خنک تر خواهد شد.”

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳