طراحی داخلی صرفا مربوط به بهبود وضعیت بصری یا ظاهری یک فضای داخلی نیست بلکه هدف آن بهینهسازی و سازگارکردن استفادههای مورد نظر برای یک محیط ساخته شدهاست.
در واقع میتوان از آن به روندی عملکردی، زیباییشناختی و هدایتگر، برای رسیدن بهاهداف مورد نظر از جمله پویایی، افزایش بازده کاری و یا بهترکردن روش زندگی، یاد کرد. در این راستا، یک طراحی داخلی موفق، علاوه بر این آیتمها باید پاسخگو در مقابل تغییرات اقتصادی، تکنولوژیکی، جمعیتی و اهداف تجاری سازمان یا نهادی که برای آن در نظر گرفتهشدهاست، باشد.
به عنوان یک فعالیت انسانی، طراحی داخلی دارای پیشینهای طولانی است اما به عنوان یک تخصص مجزا با عنوان «طراح داخلی»، اخیرا مطرح شدهاست. بسیاری از متخصصان آغاز آن را مربوط به اوایل قرن ۲۰ام و مطرح شدن دکوراسیون داخلی به عنوان حرفهای مجزا از معماری میدانند. در دهههای اخیر، این مبحث تمرکز زیادی روی فضاهای مسکونی داشتهاست. در دهه ۱۹۴۰ عناوین «طراحی داخلی» و «طراح داخلی» توسط برخی افراد که یک سری خدمات در این زمینهارائه میدادند، مطرح شد. بعد از جنگ جهانی دوم، ادارات، هتلها، فروشگاهها و مدارس، همزمان با رونق اقتصادی کشورها، از لحاظ ساختار و ترکیبات فضایی، اهمیت زیادی یافتند. تعریف تخصصیطراحی داخلی یک تخصص چندجانبه است که با استفاده از راهحلهای تکنیکی و خلاق در داخل یک ساختار، برای رسیدن به یک محیط داخلی مصنوع و جوابگو در مقابل نیازها و کارکردهای مختلف کاربران، عمل میکند؛ این راهکارها عملکردی هستند و به وضعیت زندگی و فرهنگ ساکنان بهبود میبخشند و از لحاظ زیباییشناختی هم جذاب هستند. نقش تخصصی طراحی داخلی در روند طراحی «کل ساختمان»تخصص طراحی داخلی دارای اهمیت فوقالعادهای در روند طراحی «کل ساختمان» است و باید از آغاز پروژه به عنوان یک مرحلهاساسی مورد توجه قرار گیرد. طراح داخلی نیازمند کار و همکاری نزدیک با کاربران نهایی، به منظور طراحی فضای متناسب با نیازهای آنها است. این در واقع میتواند به عنوان یک برنامه استراتژیکی تلقی شود. این روند باید همزمان با هدایت کارهای کلی ساختمان انجام گیرد و طراح در ارتباط کامل با برنامه و طرح کلی بنا و سیستمهای موجود و معماری آن، برای جوابگویی صحیح به توقعات کاربر، باشد. بنابراین یک کار گروهی منسجم در اینجا بسیار مهم است و همکاری و هماهنگی تمامی قواعد و ضوابط و برنامهها برای رسیدن به راهکارهای موفق ضروری است. استراتژیهای تخصصی برای دستیابی به نتایج مناسب |
ارتباط طراحی داخلی با سیستمهای ساختمانی
طراح داخلی باید دارای معلومات کافی و قدرت تصمیم گیری در مورد سیستمهای ساختمانی، به منظور تحقق اهداف پروژه باشد. به عنوان مثال ممکن است طراح داخلی از مهندس سازه بخواهد که یک کانال عبور هوا در زیر کف در نظر بگیرد، در این صورت کف باید بالا بیاید و این روی معماری طرح تاثیر میگذارد. یا در مورد نور پردازی باید اطلاعات کافی در مورد هماهنگی نور روز، دیدها و نور پردازی الکتریکی داشته باشد و این مسئله روی کار مهندس برق پروژه تاثیر میگذارد. یا ممکن است طراح داخلی پنجرهها را متناسب با تقسیم نور روز برای تمام فضای کار در نظر بگیرد و در چنین موردی با مشاوره با معمار طرح به نتیجه نهایی خواهند رسید. نظر معمار داخلی باید در تمام تصمیم گیریها مورد توجه قرار گیرد تا با آنالیز سیستمهای ساختمانی و با توجه خاص به مقوله طراحی پایدار و انتخاب مصالح و تکنیکهای مناسب در این زمینه، به طراحی محیط بپردازد.
شاید در نظر افکار عمومی تصور شود که طراحی داخلی بیشتر در مورد فضاهای نمایشگاهی و فروشگاهی و یا برخی کاربریهای خاص دارای اهمیت است اما تمام کاربریها برای ایجاد شرایط مورد نیاز کاربران خود نیاز به طراحی داخلی دارند. در ادامه به عنوان مثال به بررسی طراحی داخلی در بیمارستان به عنوان یک فضای کاملا عملکردی میپردازیم.