ساخت ساختمان‌های با دوام با آجر

در نظر گرفتن تأثیرات زیست محیطی آینده در ایجاد و یا تولید محصول بسیار مهم است. تغییر اقلیم همچنان در دستور کار جهانی قرار دارد و هر صنعتی باید در هدف رسیدن به خالص صفر مشارکت کند. یکی از چالش برانگیزترین صنایع مربوط به ساخت و ساز است .که نقش حیاتی در فرآیند کربن زدایی ایفا می کند . این صنعت دائماً با چالش هایی برای سبزتر شدن مواجه است. بنابراین، برای یافتن فرآیندهای جدید و پایدار نیازمند تکنیک‌های نوآورانه و جدید است.

در خصوص مصالح سبز در معماری چه میدانید؟

یک راه حل، معرفی و طراحی مواد تمیزتر و کارآمدتر است. آجرها مثال خوبی هستند، زیرا می توان از آنها در ساخت و سازهای ساختمانی برای اطمینان از فرآیندهای سبز و به حداقل رساندن انتشار کربن استفاده کرد. زیرا یک ماده بسیار بادوام است که می تواند با تکنیک های پایدارتر تولید شود.

کلید ساختمان هایی که برای نسل ها دوام می آورند:

تولید مواد چوبی CO2 کمتری نسبت به آجر منتشر می کند. این مسُله کاملا غیر قابل انکار است. با این حال، آنچه اغلب در این موضوع در نظر گرفته نمی شود موضوع نگهداری مداوم از چوب است. مانند نگهداری از سطوح و رنگ آمیزی. در حالی که آجرها طول عمر بسیار بالایی دارند. و در صورتی که به دقت از هم جدا شوند، به راحتی قابل استفاده مجدد و بازیافت هستند.

به این معنا که آجرها می توانند توسعه‌ای پایدار ایجاد کنند. که به مرور زمان ارزش بیشتری ایجاد می کند. آنها از خاک رس شکل گرفته و پخته شده تشکیل شده اند که یک ماده خام طبیعی است که از رسوبات روی سطح زمین ناشی از هوازدگی سنگ به دست می آید.

New corporate headquarters for Danish Crown

(دفتر مرکزی جدید شرکت دانمارک)

آجرهای سبزتر برای قاب‌بندی نمای دفتر مرکزی جدید Danish Crown انتخاب شدند. شرکتی که همچنین به دنبال اجرای معماری و پایداری، مطابق با فلسفه خود بوده است. این پروژه توسط دفتر معماری دانمارکی CEBRA با چشم‌اندازی شفاف در حال توسعه است: «ما برای طراحی ساختمان دوام و پایداری را مد نظر قرار دادیم. بنابراین، دوام یک عنصر کلیدی در طراحی دفتر مرکزی Danish Crown بوده است.

جایی که ما بر استفاده از مواد جامد تأکید می کنیم. که برای چندین دهه دوام خواهد داشت و حداقل نیاز به نگهداری دارد. علاوه بر این، ما یک ساختمان انعطاف‌پذیر طراحی کردیم که می‌تواند در طول زمان با نیازهای در حال تغییر کاربران خود سازگار شود – که باعث افزایش طول عمر ساختمان نیز می‌شود. » میکل فراست، معمار و شریک موسس، معماران CEBRA

معماری با اجر
نمای آجری
دفتر دانمارک آجری

۲۵۰۰۰۰ آجر گرینر ساخته شده توسط Randers Tegl تضمین می کند که مصرف انرژی، آب و هوای داخلی و اهداف مصالح ساختمانی برآورده می شود. انتخاب سبزتر به جای آجرهای معمولی باعث صرفه جویی در انتشار بیش از ۶۶ تن کربن در ساختمان شد. این محاسبه توسط مهندسان مشاور سورن جنسن انجام شد. که نشان داد GWP (پتانسیل گرمایش جهانی) تنها با جایگزینی آجرها ۱.۴۲٪ تغییر می کند.

علاوه بر این، دفتر مرکزی جدید دارای گواهی DGNB Gold و Heart خواهد بود. این بررسی ها بیان می کند که ساختمان با تمرکز ویژه بر کیفیت هوا، آسایش حرارتی، آکوستیک و کیفیت معماری، سالم و راحت برای کارکنان است.

معماری همسو با طبیعت

در زندگی امروز، ارتباط ما با طبیعت و محیط طبیعی به حداقل خود رسیده است. معماران و طراحان حرفه ای در تلاشند تا بتوانند این ارتباط و پیوند میان انسان و طبیعت را دوباره بازگردانند. در این راستا راهکارهای چندی را می‌توان ارائه داد که در مقاله زیر به ادامه بررسی باقی موارد خواهیم پرداخت:

به چه میزان پیوند معماری و طبیعت را لازم میدانید؟

 طراحی پایدار، توسعه پایدار، طراحی با طبیعت و طراحی همراه با احترام به محیط زیست است. صرف نظر از آنچه “پایداری” نامیده می شود به عنوان سیستمهای طبیعی و فرهنگی در حال تداوم و تکامل در جوامع بشری است. پدیده‌های طبیعی (کوه،‌ دریا، دشت، جنگل و …) و چشم اندازهای جالب جغرافیا یکی از بی‌نظیرترین و جذاب‌ترین واحدهای ژئومورفولوژی محسوب می‌شوند. به طور کلی انسان و طبیعت‌ ترکیبی جدایی ناپذیرند.

در ادامه موارد مقاله شماره ۱ این موضوع به بررسی ادامه موارد پرداخته خواهد شد:

۵-با استفاده از پنج عنصر طبیعت

وقتی پنج عنصر طبیعت در اطراف ما وجود دارد، یعنی زمین، آب، آتش، هوا و فضا، ارتباط قوی تری با طبیعت احساس می کنیم. بدن انسان ما نیز با این پنج عنصر ساخته شده است. و با داشتن آن به شکل فضایی در اطراف، عناصر بدن ما و عناصر طبیعت با یکدیگر هماهنگ می شوند.

در فضای معماری، زمین به شکلی ساخته شده از مصالح خاکی، آب در محوطه، آتش و انرژی نوری که از خورشید است، به دست می آید. حداکثر درختان در سایت، و فضا به ارتباط بین فضاهای ساخته شده و باز اشاره دارد.

Image 1_Water body near the structure, Water Cherry House_© Frédéric Ducout

۶-معماری دوستانه حیوانات-پرندگان-دیگر گونه ها


وقتی می گوییم ترکیب معماری و طبیعت، به مصالح، منظره و فضاهایی که انسان در آن زندگی می کند فکر می کنیم. اما، فراموش می کنیم که وجود خود را با هزاران شکل زندگی دیگر نیز به اشتراک می گذاریم. انسان، از ابتدای وجود، در میان تعداد زیادی از فرم‌ها و اشکال طبیعی زندگی می کرد.

در طول قرن ها، با طراحی‌های پیشرفته خود و به عنوان نیاز به انزوا، بین خود و به نوعی طبیعت جدایی ایجاد کرده‌ایم. نه تنها بین «ما و آن‌ها»، بلکه بین ما به‌عنوان «انسان» و ما به‌عنوان «گونه‌ای درست مثل آن‌ها» جدایی ایجاد کرده است. با این حال، ساختارهای کمی وجود دارد که به طور متفکرانه برای زندگی انسان و سایر اشکال حیات طراحی شده‌اند.

Image 1_Design considering birds, The orange cube_© Maria Gonsalez

۷-مینیمالیسم در طراحی

در سنت ژاپنی، فلسفه ای به نام وابی سابی وجود دارد. که می توان از آن برای ترکیب معماری و طبیعت استفاده کرد. وابی به معنای تنها زیستن در طبیعت، سادگی، مینیمالیسم است. و سابی به معنای تجلیل از زیبایی پیری و فرسودگی، روستایی و پذیرش چرخه طبیعی زندگی – زوال – مرگ است. در فضای معماری، طراحی ساده و مینیمالیستی بدون خطوط و فرم های غیر ضروری و مصالح طبیعی که زوال و پیری را تجربه می‌کنند. می تواند محیطی را ایجاد کند که کاربران را بیشتر با طبیعت در ارتباط نگه دارد

Image 3_Design coexisting with nature, Guest house in Kyoto by B.L.U.E. Architecture Design Studio_© Toshiyuk

در آخر این بحث می‌توان دریافت معماران با توانایی ایدا‌پردازی خود تا چه میزان می‌توانند در زندگی روزمره ما موثر واقع شوند. ارتباط با طبیعت یکی از مهمترین برخوردهای معماری با انسان است. به‌کارگیری عماصر گوناگون و به خدمت گرفتن آن‌ها در زندگی برای راحتی و محیطی بهتر از ضروریات دانش یک معمار است.

معماری همسو با طبیعت

در زندگی امروز، ارتباط ما با طبیعت و محیط طبیعی به حداقل خود رسیده است. معماران و طراحان حرفه ای در تلاشند تا بتوانند این ارتباط و پیوند میان انسان و طبیعت را دوباره بازگردانند. در این راستا راهکارهای چندی را می‌توان ارائه داد که در مقاله زیر به آن خواهیم پرداخت:

به چه میزان پیوند معماری و طبیعت را لازم میدانید؟

انسان امروز هرچقدر هم که با مدرنیته عجین شده باشد، اما همواره به دنبال راهی برای ارتباط خود با طبیعت بوده است. معماری به گونه‌ای مانعی شده در برابر ارتباط طبیعت و انسان‌ها. اما معماران امروز تلاش می‌کنند تا طبیعت را به ساختمان‌های مدرن خود بکشانند. در طراحی‌های این روز‌ها به وضوح حضور فضای سبز و تلاش معمار را برای پیوند معماری و طبیعت اطراف می‌بینید.

در این متن درصدد هستیم تا روش‌هایی را مبنی بر برقراری مجدد ارتباط عمیق انسان و طبیعت بررسی کنیم:

1- معماری بیومیمتیک (Biomimetic Architecture)

معماری بیومیمتیک تقلیدی از سیستم ها و فرآیندهای طبیعت است. یعنی برداشتی از چگونگی زندگی گیاهان، حیوانات و دیگر اشکال حیات. در طبیعت همیشه می‌توان راه حل هایی را برای انطباق خود با محیط و تغییرات ناشی از اقلیم و یا مسائل این چنینی یافت. همچنین راه حل هایی را برای زنده ماندن در وخیم‌ترین شرایط آب و هواهایی اعم از طوفان‌ها و… .

معماران و طراحان تا حد زیادی از مکانیسمی الهام گرفته اند. هر گیاه، حیوان و سایر اشکال زندگی در درون خود دارند تا با محیط اطراف خود سازگار شوند. تقلید از مکانیسم های آنها از طریق فناوری‌های مدرن و استفاده از آن در طراحی سازه ها راهی برای تلفیق معماری و طبیعت برای سازگاری ساختمان با محیط است.

Image 2_Eastgate center, inspired by Termites_© www.livinspaces.netls-tvwatch-how-the-eastgate-center-in-zimbabwe-cool

۲- معماری بیومورفیک (Biomorphic Architecture)

الهام گرفتن برای طراحی از اشکال موجود در طبیعت به عنوان معماری بیومورفیک شناخته می شود. فرم‌های طراحان و معماران یا مستقیماً از درختان، برگ ها، حیوانات، پرندگان و غیره الهام گرفته شده اند یا به صورت انتزاعی از آن‌ها برداشتی آزاد شده است. فرم های الهام گرفته شده از طبیعت در معماری، کاربران فضا را به دنیای طبیعی و پیوند مردم را محیط طبیعی نزدیک می کند.

Image 2_Aqua Tower, inspired by striated limestone outcroppings of the Great Lakes area_© Steve Hall

۳-فضاهای باز و طراحی منظر

وجود فضاهای باز و محیط طبیعی در ترکیب با فضاهای ساخته شده و ساختمان‌ها به کاربران این امکان را می دهد که در ارتباط دائمی با طبیعت زندگی کنند. همزیستی معماری و طبیعت با یکدیگر باعث ایجاد حس مثبت و شادابی در افراد می شود و آسیب های محیطی را می‌تواند به حداقل می رساند. ارتباط با طبیعت می‌تواند روحیه‌ای تازه و فرش را برای افراد رقم زند.

Image 1_Prestige University, Indore_© Sanjay Puri Architects

۴-استفاده از مواد طبیعی

استفاده از مواد به دست آمده از طبیعت به صورت خام یا پالایش یافته یکی از رویکردهای عالی برای تلفیق معماری و طبیعت است. همه ما در روزمرگی‌های خود با مصالح و متریال موجود در فضا و معماری در تماس مستقیم هستیم. بنابراین استفاده از مواد طبیعی مانند چوب، خاک رس، گل، سنگ، و … محیطی طبیعی را در فضا ایجاد می کند.

همچنین، انتخاب یک پالت رنگی متشکل از رنگ‌های موجود در طبیعت مانند خاکستری، سایه‌های خاکستری، آبی، قهوه‌ای، سبز خاکی ، فضای هماهنگی بین خود و طبیعت ایجاد می‌کند. به‌کارگیری متریال‌هایی که می‌تواند به عنوان عناصر معماری برای مثال مبلمان استفاده شود نیز در این موضوع مهم است. صندلی‌ها و میزهای چوبی از مثال‌های این مورد است.

Image 3_Design coexisting with nature, Guest house in Kyoto by B.L.U.E. Architecture Design Studio_© Toshiyuk

روند طراحی ساختمان های مدرن در سال ۲۰۲۱

مقاله زیر بخش دوم از تحقیق برگرفته از تحلیل سالانه سایت آرک دیلی است. گروه آرک دیلی توانسته است با آنالیز و بررسی ساختمان ها به عناصر و جزییاتی در طراحی این بناها برسد که مرتبا در حال تکرار بوده و یا قوی ترین بازخورد ها را داشته اند.در زیر به بررسی این مقاله خواهیم پرداخت.

آیا چگونگی ساخت و معماری ساختمان های موفق را زیر نظر داشته اید؟

در بخش دوم به بررسی دیگر موارد تحلیل و بررسی آرک دیلی پرداخته خواهد شد:

ترکیب معماری و طبیعت

رنگ ها

راه حل های هوشمند و برنامه ای

در ادامه بحث به بررسی هریک با نمایش عکس ها پرداخته ایم:

ترکیب معماری و طبیعت

باغ های داخلی

این روزها معماران در تلاشند تا بتوانند معماری و طبیعت را با انسان پیوند دهند. از فضاهای سبز و کاربرد گیاهان و درختان در ساختمان ها مسئله ای است که می تواند بسیار مورد اهمیت باشد. زیرا گیاهان و فضاهای سبز می تواند روحیه افراد را عوض کند. از این گیاهان میتواند به طراحی داخلی به مقدار بسیار زیاد کمک کنند. فضاهای سبز می تواند به شکل های متفاوتی در ساختمان مورد استفاده واقع شود. فضاهای سرد و بی روح مانند اداری را می توان با حضور گیاهان منعطف سازند.

به عنوان روف گاردن و فضای سبز در نمای پنجم می تواند فضایی دلچسب را فراهم کند. از طرفی درون ویدها و فضاهای باز می تواند با گیاهان جذاب تزیین شود. گونه های متفاوتی از گیاهان وجود دارد که باید با توجه به طراحی فضا انتخاب شوند. نورگیری و سایه اندازی برای استفاده از گیاهان بسیار موثر است. در زیر نمونه هایی از این طراحی را می توان دید:

طراحی داخلی با گیاهان
فضای اداری با گیاهان

رنگ ها

رنگ در طراحی داخلی

رنگ عاملی مهم در طراحی فضا می باشد. می توانند به شیوه های مختلف تاثیراتی بنیادین در زندگی بر جای گذارند. که از جمله مهم ترین آنها می توان به تاثیر آنها بر احساسات اشاره کرد. جهانی که انسان در آن زندگی می کند. متشکل از هزاران رنگ و تونالیته های مختلفی است که موجودات و اشیا را برای ما جذاب تر و حتی به گونه ای معنوی، عمیق تر نشان می دهند. هر کدام به سبب ویژگی های شیمیایی و روانشناسانه ای که دارا هستند. منبع مهمی از انرژی، در جهت فزونی سلامت و نشاط روح و روان در انسان ها به شمار می روند.

هماهنگی در رنگ مثل هماهنگی در نت های موسیقی است. و از اهمیت ویژه ای در ایجاد هارمونی مناسب و چشم نواز به مانند قطعه موسیقی برخوردار است. برای رسیدن به اهدافی همچون کارکرد مناسب، زیبایی بصری، هارمونی فضایی، و تأثیر محیطی و روانی مؤثر و مثبت در طراحی داخلی، مستلزم استفاده هماهنگ، منسجم، معنی‎ دار و زیبا از عناصر طراحی است. در یک طرح مطلوب همه عناصر و اجزاء در نسبت به تاثیرات کیفی و معنایی که به فضا اعمال می کنند در ارتباطی تنگاتنگ با هم قرار دارند.

بر این اساس، موفقیت هر طرح بستگی کامل به چگونگی ترکیب عناصر و الگوهای سه‎ بعدی فضا دارد. تجربه سالیان دراز کار با رنگ ثابت کرده است. که رنگ ها نیز مثل انسان ها، از جهات مختلف با یکدیگر مرتبط اند و سلیقه ها و صفات مشترکی دارند. و یا برعکس ناهموان و متضاد یکدیگرند.رنگ بندی اتاق ها و استفاده از مصالحی که بتواند خصوصیات رنگی و بافت مورد نظر ما را برآورده سازد. بسیار مهم و در عین حال قدرت اعمال نفوذ بر تغییرات کالبدی فضا را نیز داراست؛

رنگ در طرای داخلی
داخلی با رنگ
استفاده از رنگ

راه حل های هوشمند و برنامه ای

الحاقات و تزیینات

در تزیین و استفاده از جزییات باید حتما به موارد استفاده از عناصر بسیار توجه داشت. استفاده زیاد از این موارد می تواند محیط را از جلوه خاص خود دور کند. و یا کمبود آن ها نیز ممکن است فضا را بی روح جلوه دهد. از رنگ مناسب و تزیینات درست بسیار می تواند در محیط تاثبر گذار باشد. الحاقات می تواند مواردی مصنوع و یا طبیعی باشد که در محیط قرار می گیرند. توجه به نوع الحاقات و تزیینات در محیط باید با توجه به نوع سبک انتخابی شما در کل ساخت خانه باشد.

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳