نور در طراحی مدرن

در این مقاله قصد داریم در خصوص مبحث نور در معماری صحبت کنیم. در ادامه درخصوص به‌کارگیری انواع نور در ساختمان صحبت خواهیم کرد:

هدف اساسی نور در معماری:

نور یک هدف اساسی در معماری دارد آن هم: کمک به دیدن. چه از طریق روش های طبیعی و چه مصنوعی.اتاق ها باید مطابق با آن روشن شوند. تا ساکنان بتوانند با خیال راحت در آنها ساکن شوند و وظایف روزانه خود را انجام دهند. هنگامی که سیستم مناسب در مسیر طراحی معماری داخلی انتخاب شود.

نور همچنین می تواند به بهره وری انرژی و پایداری در داخل ساختمان به عنوان یک سیستم جامع کمک کند. جدا از ارزش کارکردی نور درمحیط که بر همگان آشکار است، طراحی نور می‌تواند به دیدن بافت‌ها و تکسچرها کمک کند. از طرفی می‌تواند ،به دیده شدن درست رنگ‌ها و دیدن هرچه بهتر فرم‌ها و احجام، بر راحتی بصری و لحن زیبایی‌شناختی داخلی تأثیر بگذارد.

نورپردازی و نور مصنوعی

از میان بسیاری از جزییاتی که در طراحی داخلی دخیل بوده و مهم هستند. مانند رنگ‌ها بافت‌ها و متریال، نورپردازی به طور قطع یکی از مواردی است که می تواند بر زیبایی و جذابیت فضا افزوده و یا آن را تضعیف کند. نور حتی می تواند بر آسایش محیطی و رفاه کاربران فضا تأثیر گذار باشد. به همین دلیل است که نور و طراحی آن در فضای داخلی، باید به خودی خود یک عنصر اساسی در تلقی شده و مورد توجه واقع شود.

در بیشتر پروژه‌ها برای روشنایی در تاریکی یا مناطقی که از نور طبیعی به صورت کامل و یا نیمه بی بهره‌اند، به نور مصنوعی مؤثر و روشنایی مطلوب نیز نیاز دارند. با نورپردازی درست و طراحی بجای نورپردازی میتوان کیفیت عملکردی و زیبایی‌شناختی فضاها را به حداکثر رساند.

با سیستم های نوری بسیاری که در حال حاضر موجودند، از قبیل (مستقیم، غیرمستقیم، انواع افکت‌ها و…) و تکامل آنها با گرایش ها و فناوری های جدید طراحی، امکانات طراحی نوری فراوانی برای انتخاب بهترین گزینه در جهت بهبود وضعیت داخلی وجود دارد. با در نظر گرفتن این موضوع، انتخاب راه درست برای نورپردازی مصنوعی یک فضای مدرن – و در عین حال، ارتقاء معماری آن و رها کردن خلاقیت – می تواند بسیار چالش برانگیز باشد.

نمونه‌ موردی در خصوص نورپردازی

طراحی نوری مانند مجسمه (Sculptural statement pieces)

در میان انواع متفاوتی از نورپردازی‌ها، قطعات نوریبا شکلی مجسمه‌گون به یک روند در طراحی داخلی معاصر تبدیل شده است. اغلب عناصر خطی متصل به سقف یا آویزان شده از آن، تمایل به ارائه نور کانونی مستقیم دارند. به این معنی که قرارگیری لامپ ها به شرایط خاصی از فضا (به عنوان مثال، موقعیت های کاری) پاسخ می دهد. و شار نور مستقیماً به سطح برخورد می کند.

نور را در سراسر اتاق پخش می کند. زیرا توسط دیوارها و سقف ها جذب می شود. با این حال، در نظر گرفتن نور مستقیم باید با احتیاط طراحی شود. زیرا اگر به درستی بررسی و مورد استفاده واقع نشود، می تواند سایه های “شدید” ایجاد کند.از طرفی نباید بالای سطوحی که خیره کننده یا منعکس می شوند قرار گیرد.

با اشکال بی حد و حصر برای کاوش، این قطعات مجسمه ای و چشم نواز می توانند ظریف و دراماتیک باشند. و شخصیت و ارزش زیبایی شناختی قوی به اتاق اضافه کنند. بنابراین، آن‌ها در محیط‌های جادار که می‌توانند توجه را جلب کنند. و در عین حال مؤثر هستند، ایده‌آل هستند، مانند فضاهای کاری، لابی‌ها، رستوران‌ها و فضاهای تفریحی.

در مقاله‌های بعد به معرفی گونه‌های دیگری از نورپردازی ‌ها خواهیم پرداخت.

طراحی نورپردازی مسکونی

فضاهای مسکونی اغلب شخصی هستند و برای کاربران خاص طراحی می شوند بنابراین نورپردازی باید به گونه ای طراحی شود  که پاسخگوی جنبه های کاربردی باشد.

نورپردازی اتاق نشیمن

نورپردازی اتاق نشیمن باید به گونه ای انعطاف پذیر پاسخ گوی نیازها باشد. وظایف آن از ساده تا پیشرفته به کاربری آن بستگی دارد. در فضاهایی که برای کاربری های معاشرتی  تماشای تلویزیون استفاده می شود، از نور محیطی که اغلب به وسیله چراغ های آبشاری، چراغ های بالاتاب، چراغ های توکار، چراغ های مخفی بالای دیوار و زیر سقف تامین شده اند، استفاده می شود. در صورتی که در فضای نشیمن فضایی برای مطالعه و یا میزهای بازی موجود باشد، از نورپردازی که به کمک چراغ های پایین تاب و لکه افکن که محیط را نور افشانی می کنند، استفاده می شود. از نور تأکیدی که از عناصر مهم طراحی در این فضاست، در صورت وجود یک تابلوی هنری بر روی دیوار و به منظور جلب توجه به نقطه ای که مبلمان چیده شده است، استفاده می شود و این نور به وسیله چراغ های بالاتاب چراغ های لکه افکن ثابت و متحرک ویور تاب های توکار تأمین می شود.

Dramatic-lighting

نورپردازی اتاق ناهارخوری

یکی از مسائل مهم در نورپردازی فضای ناهارخوری، نورپردازی محیطی است. وظایف نورپردازی در این فضا متغیر است، این شیوه در یک زمان فضایی رسمی و سرزنده و در زمانی دیگر دنج و هیجان انگیز است. مهم ترین وظیفه دیداری نورپردازی در ناهارخوری تأمین نور کافی میز ناهارخوری با استفاده از چلچراغ با قابلیت تنظیم نور به کمک کلید دیمر است. به منظور جلوگیری از کم نوری و تکمیل روشنایی عمومی بهتر است از نورهای محیطی که به طور معمول توسط چراغ های توکار، چراغ های مخفی بالای دیوار و پشت چوب پرده تأمین می شوند، استفاده شود. در این فضا نیز برای تأکید برگنجه ها و دیوارهایی با تصاویر گرافیکی، از چراغ های لکه افکن استفاده می شود.

SFeKns_Din_500B

نورپردازی آشپزخانه

آشپزخانه به دلیل کاربری های روزمره بیشترین نیاز را در طراحی نورپردازی دارد. نور محیطی کابینت هایی که روی دیوار نصب شده اند به وسیله نورافشان های سقفی مانند چراغ های سقفی، چراغ های ریلی و چراغ های فنردار آویزان تأمین می شود. نورپردازی وظیفه ای نیز با نورافشان های سطح پیشخوان تلفیق شده و تمام سطح پیشخوان و ظرف شویی را روشن می کند.

most-excellent-kitchen-ligh

نورپردازی اتاق خواب

اتاق خواب باید فضای مناسبی برای خوابیدن و البته از فضاهای جمعی و پرجنب و جوش جمعی مجزا باشد. اتاق خواب معمولاً فضایی برای خوابیدن و تعویض لباس است و به طور معمول از آن برای مطالعه و تماشای تلویزیون استفاده می شود، بنابراین برای طراحی نورپردازی این فضا لازم است این کاربری ها در نظر گرفته شود. وظیفه نور در فضا این است که باید امکان مطالعه در بستر، مطالعه روی میز و مطالعه روی صندلی راحتی را فراهم آورد که به  وسیله دیوارکوبهای چرخشی، نورافشان های توکار، چراغ های ریل دار متحرک در بالای تختخواب و چراغ های پاتختی تأمین می شود، از نور محیطی برای محدوده نشیمن، تعویض لباس و تماشای تلویزیون و مطالعه کوتاه مدت استفاده می شود، برای رفع نیاز از این نور از چشمه های نوری مرتفع استفاده می شود، نور کانونی مانند دیوار تاب های توکار برای روشنایی آثار هنری استفاده می شود ، در صورتی که آثار اهمین چندانی ندارد نور محیطی اتاق برای آن کافی است.

v3gjro

modern_bedroom_5

نورپردازی حمام

نورپردازی در حمام بیش تر ساده، قابل پیش بینی و غیر تزیینی است و با نصب چراغ آرایشی در دو سوی آینه تأمین می شود.

792bcfa05e8a209e78274290a1e

HappyBath1-576

نورپردازی ورودی و سرسرا

در این مرحله ایجاد امنیت و آرامش در الویت قرار دارد و در مرحله بعدی، هدف ایجاد جاذبه های بصری است. نصب سه یا چهار چراغ دیواری زیبا و یا چراغ های تکه افکن به منظور روشن کردن محیط در نورپردازی راه پله ها توصیه می شود.

fotolia_3356891_m_1gdb

کلمات کلیدی: دکوراسیون، دکوراسیون داخلی، نورپردازی در دکوراسیون ،هنر نورپردازی

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳