گروه مهندسین ایران معماری
کلینیک تخصصی طراحی و اجرا نما
یافتن راه حل های صحیح اقتصادی و زیباشناسی در پروژه های معماری، از چالش های بنیادینی است، که معماران، طراحان و برنامه ریزان دفتر معماری آرتور امید آذری در تمام طول فعالیت حرفه ای شان، با آن مواجه بوده اند وبر حل آن همت گمارده اند.
دستیابی به یک سامان بصری با ابهت در نما، تاکید بر عناصر شاخص در نما، به کارگیری صحیح فرم و مصالح در نما، توجه به نکات زیباشناسی در طراحی نما و سایر موارد از اهداف اصلی تیم طراحی و اجرا در کلینیک تخصصی نما در گروه مهندسین ایران معماری است.
شماره تماس برای کسب اطلاعات بیشتر: ۰۲۱۲۲۹۸۳۳۸۵
ورق های کامپوزیت از سال ۱۹۶۹ در آلمان ابداع گردید و استقبال و استعمال بیش از حد این محصول در نما نشان دهنده کیفیت مناسب و عدم وجود هرگونه محدودیت در طراحی و اجرای این مصالح است.
ورق های کامپوزیت متشکل از دو لایه آلومینیوم به ضخامت ۵/۰ میلیمتر و یک هسته از جنس پلاستیک یا یک ماده معدنی پرکننده به ضخامت ۳ میلیمتر که در بین این دو لایه قرار می گیرد میباشد.
ورق های کامپوزیت دارای قابلیت های زیر می باشد:
۱- سبکی وزن- ورق های کامپوزیت دارای وزن کمی حدود ۸-۵ کیلوگرم در هر مترمربع می باشند که در مقایسه با دیگر مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممکن می باشد. با بررسی های بعمل آمده نمای کامپوزیت آلومینیوم حدود ۹۰% سبک تر از سنگ گرانیت، ۸۵% سبک تر از سیمان، ۷۵% سبک تر از شیشه و ۵۰% سبک تر از ورق معمولی است.( کاهش وزن سازه باعث کاهش ضریب زلزله در محاسبات می باشد )
۲- خواص آکوستیک- فضای خالی پشت ورق های کامپوزیت باعث ایجاد خاصیت آکوستیک می شود. بعنوان مثال وقتی از یک ورق کامپوزیت در یک ساختمان با دیوارهای ساخته شده از بتن سبک استفاده می شود خاصیت عایق بودن صوت آن و برابر می شود.
۳- شکل پذیری- بوسیله ابزار زوایای مختلف با لبه تیز تا ۱۳۵ درجه را می توان با این ورقها ایجاد کرد در حالیکه برای مصالح رایج دیگر فاقد سیمان، سنگ و شیشه این امر امکان پذیر نمی باشد.
۴- تنوع رنگ- با توجه به وجود تنوع رنگ ورق ها طراحان می توانند از رنگ های بسیار متنوع و مختلف از جمله رنگ های متالیک در طرحهای خود استفاده کنند. برای رنگ کردن پانل ها از سیستمهای بسیار پیشرفته و با کیفیت بالا استفاده شده است تا رنگ مورد نظر بالاترین کیفیت و بهینه ترین مقاومت را در برابر شرایط نامساعد جوی و آلودگی های صنعتی داشته باشد. این خواص به وسیله پوشش های فلورایدی یا PVDF تأمین شده اند.
۵- مقاومت در برابر آتش سوزی- از لحاظ مقاومت در برابر آتش سوزی این مصالح در بسیاری از کشورها بعنوان مصالح ضد احتراق شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد و پس از آتش سوزی نیز برای محیط زیست آلودگی ایجاد نمی کند زیرا تمامی مواد بکار رفته در ساخت آن بدون CFC هستند.
۶- عملکرد غیر یکپارچه در زلزله- با توجه به اینکه این ورق ها بصورت ثابت به نمای ساختمان متصل نمی شوند، هنگام وقوع زلزله ورق ها در جای خود حرکت کرده و امکان فرو ریختن آن به حدأقل می رسد.
۷- امکان آب بندی نما- از ویژگی های نمای کامپوزیت، امکان آب بندی آن می باشد به گونه ای که امکان نفوذ آب به زیر نما وجود نداشته باشد و آب ناشی از باران و برف پس از هدایت به شیارهای تعبیه شده از محل معینی خارج می شوند. همچنین این ورق ها در مقابل خوردگی ناشی از آب و هوا و باران های اسیدی کاملاً مقاوم است و عوامل جوی هیچگونه تأثیری به زیبائی و کیفیت نما نخواهد داشت.
۸- بی نیازی به شستشو- از دیگر ویژگی های این ورق ها تمیز ماندن آن است. دلیل این امر نوع رنگ مصرفی است که در اثر جریان هوا الکتریسیته ساکن در ورق ایجاد نمی شود که گرد و غبار معلق در هوا جذب نشده لذا سطح آن تمیز مانده و هرگونه گرد و غبار احتمالی نیز با اولین باران از روی سطح کاملاً شسته می شود.
۹- قابلیت تعویض پانل ها- در صورت بروز هرگونه مشکل در یکی از پانل ها به دلایل مختلف، این قابلیت وجود دارد که بتوان بدون خرابی کل نما تنها پانل آسیب دیده را عوض کرده و یک پانل نو جایگزین آن کرد.
– مقاوم در برابر حرارت مستقیم حدوداً ۴۵ دقیقه
– ضخامت ۴ میلیمتر و آلومینیوم ۹۹درصد ۵/۰
– قابلیت هرگونه خم و برش در حالات زاویه دار
– مقاوم نسبت به خوردگی و تغییر رنگ ( هر ۲۰ سال ۱ درجه تغییر رنگ )
– همراه با ۲۰ سال گارانتی
اطلاعات کلی کامپوزیت
ورق آلومینیوم کامپوزیت چیست؟
ورق آلومینیوم در ضخامت های مختلف ۰٫۱ mm – 0.5 mm وپلی اتیلن مرکزی ۵mm-2mm با توجه به موارد استفاده مختلف موجود می باشد. همچنین ورق آلومینیوم تقریباً به هر رنگی قابل ساخت می شود و تنوع رنگ آن بدون محدودیت می باشد.وزن کم (۳/۵-۵/۵ kg/sqm) و انعطاف زیاد ورق کامپوزیت آلومینیوم یکی از ساده ترین مصالح ساختمانی برای اجراء در نما می باشد. عملیات برش، خمش، سوراخ کردن با ساده ترین و کم هزینه ترین وسایل قابل انجام می باشد. در ساختمان های بلند و برج ها که جابجایی مصالح ساختمان یکی از معظلات ساخت می باشد بسیار استقبال می شود.
مقاوم نسبت به تغییرات آب و هوایی محیطی: (رطوبت، حرارت، اشعه خورشید یکی از برجسته ترین خصوصیات ورق های کامپوزیت مقاومت در مقابل شرایط محیطی می باشد، در کشورهای گرمسیر و مرطوب ورق کامپوزیت آلومینیوم بی رقیب می باشد، بدلیل وجود پلی اتیلن فشرده در مرکز دو لایه آلومینیوم، ورق کامپوزیت بهترین عایق حرارتی می باشد که باعث صرفه جویی در اتلاف انرژی در ساختمان می شود، همچنین به دلیل سطح بسیار صاف و صیقلی برای آلومینیوم، اشعه نور خورشید را باز تابانیده و کمترین حرارت را از اشعه خورشید جذب می نماید. همچنین ورق آلومینیوم از مقاوم ترین فلزات در مقابل رطوبت می باشد و زنگ نمی زند و تغییر رنگ آن در مقابل سایر مصالح ساختمانی نما کمتر است
ابعاد ورق : ۱۲۵*۳۲۰ و ۲۵۰*۱۲۵
هر شیت ورق ۴متر است
اکثر آلیاؤهای ورق الومینیومی ۳۰۰۰ یا ۵۰۰۰ می باشد
خواص فنی و مکانیکی
– جایگاه آلومینیوم کامپوزیت در میان سایر مصالح
نظر به اینکه این محصول جزء مصالح صنعتی و تولید کارخانجات است بسیاری از خواص مصالح طبیعی نظیر سنگ و چوب درآن بهبود بخشیده شده است.
چنانچه این محصول در برابر شرایط جوی و اشعه ماوراء بنفش و همچنین شرایط اسیدی و قلیایی قوی، آلودگی ها و خوردگی و رنگ پریدگی در صورتی که از رزین PVDF (که شرح آن در پی می آید) مقاومت فوق العاده ای از خود بروز می دهد و سالیان متمادی بدون تغییر، خواص ظاهری و فنی خود را حفظ می کند. همچنین از لحاظ مکانیکی، خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری عالی ورق ها برخلاف مصالح ویژه امکان تغییر شکل به هر فرم دلخواه را می دهد.
همچنین این محصول در رنگ ها و طرح های بسیار بسیار متنوع تولید می شود. به طوری که علاوه بر رنگ های موجود در طبیعت، می تواند به شکل انواع سنگ، چوب و حتی طیف های متفاوت رنگ برحسب زاویه تابش نور و هرآنچه که بتوان تصور نموده باشد.
همانطور که ذکر شد ورق های کامپوزیت وزن کمی در حدود ۶-۵کیلوگرم درهر مترمربع دارند که در مقایسه با دیگر مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممکن است. با بررسی های به عمل آمده نمای کامپوزیت آلومینیوم حدود ۹۰% سبک تر از سنگ گرانیت، ۶۵ درصد سبک تر از سیمان و۵۰ درصد سبک تر از شیشه می باشند که این کاهش وزن در بحث فواید استفاده از این محصول بررسی می شود
تفاوت های تأثیرگذار در قیمت و کیفیت این محصول عمدتاً در موارد زیر اتفاق می افتد:
تفاوت در آلیاژ آلومینیوم
تفاوت در نوع پلی اتیلن و یا همان لایه میانی
تفاوت در ضخامت لایه آلومینیوم و لایه میانی
پوشش سطح ورق
طرح ها و یا رنگ های خاص
توضیحاتی درباب خصوصیات ورق کامپوزیت آلومینیوم :
امروز طراحی نمای داخلی و خارجی ساختمانها به نوعی هنر آمیخته با تکنولوژی تبدیل شده است.زیبا سازی شهری با استفاده از مصالح جدید و با تکنولوژی روز دنیا و مشخصات منحصر به فرد امروزه در کشور مورد توجه بسیاری از مسئولان قرار گرفته است.
از خصوصیات منحصر به فرد این نوع مصالح جدید به طور خلاصه می توان به سبکی وزن ، تنوع در شکل پذیری ، مقاومت بالای رنگ در مقابل بارانهای اسیدی و اشعه UV آفتاب ، سرعت اجرائی بالا ، مصالح زیرسازی سبک ، بی نیازی این محصول به شستشو ، عایق صوت ، مقاومت بالا در مقابل تغییر دما ، جلوگیری از عبور و مرور حرارت به ساختمان و ابعاد بزرگ پانل ها اشاره کرد.
ورق های کامپوزیت آلومینیومی یکی از بدیع ترین مصالح ساختمان است که با خصوصیات منحصر به فرد خود از قبیل استحکام ، وزن کم ، انعطاف پذیری ، تنوع رنگ و اندازه و زیبایی و…، افق جدیدی به روی طراحان داخلی و خارجی گشوده است . تطابق مشخصات ورق های کامپوزیت با سلیقه مدرنیته بشر امروز، استفاده روز افزون او از این ماده را طلبیده و ما را بر آن داشته تا با طراحی زیبا و مدرن به نحو مطلوبی این ماده را در نمای ساختمان و معماری داخلی به کار گیریم.
ورق کامپوزیت آلومینیومی ۴ میلی متری از ۳ لایه عمده تشکیل می شود که ۲ لایه ۵/۰ میلی متری آلومینیوم در دو سمت ورق و یک لایه ۳ میلی متری از جنس پلی اتلین به نامPVDFدر میان دو ورق آلومینیوم قرار دارد که این لایه پلی اتلین نقش عمده ای در عایق سازی ورق کامپوزیت آلومنیومی در مقابل صدا و حرارت ایجاد می کند .
مقایسه وزن ورق کامپوزیت آلومینیوم با برخی مصالح دیگر مورد استفاده در نما:
وزن کل | وزن مصالح زیر سازی | وزن در هر متر مربع | وزن مخصوص | نوع مصالح |
۱۰۸٫۵ | ۵۲٫۲ | ۵۶ | ۲۸۰۰ | سنگ گرانیت |
۱۰۶٫۵ | ۵۲٫۵ | ۵۴ | ۲۷۰۰ | سنگ مرمر |
۹۲٫۵ | ۵۲٫۵ | ۴۰ | ۲۰۰۰ | سنگ تراورتن |
آجر سفالی نما | ||||
۱۲٫۵ | ۵ | ۷٫۵ | ورق کامپوزیت آلومینیوم |
معرفی ورق های کامپوزیت
- ورق کامپوزیت آلوتایل
- ورق کامپوزیت آلوباند
- ورق کامپوزیت آلپولیک
- ورق کامپوزیت رینبوند
- ورق کامپوزیت آلوباند
- ورق کامپوزیت آلوباند (چین)
- ورق کامپوزیت آلکومکس
- ورق کامپوزیت هیوندا
- ورق کامپوزیت آلومونت
- ورق کامپوزیت آلکویاس
- ورق کامپوزیت تویو
- ورق کامپوزیت آلوپکس
- ورق کامپوزیت بولیا
- ورق کامپوزیت گودسنس
- ورق کامپوزیت آلومستر
- ورق کامپوزیت استاربوند
- ورق کامپوزیت تکا
- ورق کامپوزیت آلکوپان
- ورق کامپوزیت لوبوند
- ورق کامپوزیت آلکوستون
- ورق کامپوزیت آی بوند
- ورق کامپوزیت آلکوتکس
- ورق کامپوزیت آلکوبست
- ورق کامپوزیت آلووینا
- ورق کامپوزیت آلکوپنل
- ورق کامپوزیت آلکوفورس
آلوتایل
مشخصات فنی : ۱ ) آلیاژ آلومینیوم مصرفی ۳۰۰۳H16 که محصول کارخانه South West Aluminum ، تولید شده طبق استاندارد GB/T3190-96 انگلستان می باشد و این آلیاژ با توجه به داشتن عناصری شامل Ti , Zn , Ni , Si , Mg و … دارای خاصیت Anti Corrosive ( ضد خوردگی ) بسیار بالا می باشد .
۲ ) ضخامت کل ورق ۴ میلیمتر و ضخامت هر یک از لایه های آلومینیوم ۵/۰ میلیمتر می باشد که این مشخصه ، ویژه استفاده در نمای خارجی ساختمان می باشد .
۳ ) رزین مصرفی ( Bynel Resin CXA 30E753 ) جهت یکپارچه نمودن لایه های آلومینیوم و پلی اتیلن محصول کارخانه E.I. Dupont DE Nemouors And Company آمریکا می باشد که باعث عدم جداشدن لایه ها از یکدیگر بر اثر عوامل جوی می گردد . ۴ ) پلی اتیلن مصرفی از نوع L-LDPE بوده که پایداری بالائی در مقابل شعله ور شدن دارد . لازم به ذکر است این پلی اتیلن غیر سمی بوده و برخلاف اکثر تولیدات مشابه بازیافتی نبوده و ناخالصی در آن یافت نمی شود که این امر باعث بالا رفتن طول عمر مفید پانل می گردد . ۵ ) رنگ رویه ورق از نوع PVDF بوده که در سه لایه به ضخامت کل ۳۵ میکرون به روش Coil Coating ( پوشش مغناطیسی ) استفاده می شود . این رنگ که محصول کارخانه PPG آمریکا بوده و دارای مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل جوی مانند اشعه ماورای بنفش خورشید ، رطوبت ، تغییرات دما است که متضمن ثبات بسیار طولانی کیفیت رنگ می باشد . ۶ ) رزین مصرفی ( مولکولار فیلم ) جهت یکپارچه ساختن رنگ رویه و آلومینیوم محصول کارخانه Henkel آلمان بوده که باعث عدم ترک خوردگی و جدا شدن رنگ از رویه آلومینیوم می گردد . ۷ ) لایه محافظ رویه ورق ( Protective Film ) به ضخامت ۸/۰ میلیمتر بوده و محصول کارخانه Novacel فرانسه می باشد . کیفیت بالای این لایه باعث طولانی شدن مدت زمان مجاز ( ۶ ماه ) جهت کندن آن از روی ورق می گردد . ۸ ) آلوتایل جز معدود ورق های کامپوزیت تولید شده می باشد که در پشت ورق نیز از رنگ محافظ بر روی آلومینیوم استفاده می شود . * لازم به ذکر است که طبق بررسی های انجام گرفته توسط سازمان بازرسی S.G.S آمریکا و National Research Center Of Testing Techniques For Building Materials چین ، پانل کامپوزیت آلومینیومی آلوتایل بر اساس استاندارد هایASTM آمریکا و GB/T 17748-1999 انگلستان تولید و عرضه می گردد .
شایان توجه است پانل کامپوزیت آلوتایل به عنوان اولین و تنها ورق کامپوزیت دارای تائیدیه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ایران می باشد .
|
جداول فنی :
آزمایش فرورفتگی ( ضربه ) با روش دوپونت :
گلوله فلزی ( وزن kg ) | ارتفاع ( mm ) | عمق فرورفتگی در ورق mm 3 | عمق فرورفتگی در ورق mm 4 |
۳۰/۰ | ۳۰۰ | ۸/۱ | ۶/۰ |
۵۰/۰ | ۵۰۰ | ۶/۱ | ۳/۱ |
۰۰/۱ | ۳۰۰ | ۱/۲ | ۶/۱ |
۰۰/۱ | ۵۰۰ | ۵/۲ | ۳/۲ |
جدول مشخصات کلی :
استاندارد آزمایشی | واحد | نتیجه در ورق mm 3 | نتیجه در ورق mm 4 | |
چگالی | ASTM D792 | g/cm³ | ۱۷/۱ | ۳۸/۱ |
چگالی سطح | ASTM D792 | Kg/cm² | ۵۰/۳ | ۵۵/۵ |
پایداری در برابر آتش | ASTM D732 | Mpa | ۵۰/۲۱ | ۶۰/۳۰ |
پایداری در برابر پوسته شدن | ASTM D903 | N/mm | ۹۰/۵ | ۸۰/۱۳ |
پایداری در برابر خمش | ASTM D790 | Mpa | ۲۰/۶۶ | ۰۰/۱۲۴ |
پایداری در برابر کشش | E 8 | Kg/cm² | ۲۰/۴ | ۹۰/۴ |
افزایش طول | E 8 | % | ۲۰/۷ | ۰۰/۱۰ |
جدول خصوصیات مکانیکی پوسته آلومینیومی :
ASTM | واحد | ||
پایداری در برابر جاری شدن | E 8 | mpa | ۱۷۰ |
انعطاف پذیری نرم | C 939 | mpa | ۷۶۰۰۰ |
خصوصیات شعله ور شدن :
موارد مصرف :
الف ) نمای بیرونی ساختمانها
ب ) بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی و تغییر دکوراسیون
ج ) دکوراسیون دیوارهای داخلی سقفها آشپزخانه ها و تراسها
د ) دکوراسیون داخلی فروشگاهها
ه ) تابلوهای تبلیغاتی سکوهای نمایشی و لوح های اطلاعاتی
ی ) نمای فرودگاهها بیمارستانها و جایگاههای سوخت CNG
( پانل کامپوزیت آلومینیومی مقاوم در برابر آتش سوزی )
کشور | آیتم آزمایش | استاندارد آزمایش | نتیجه آزمایش |
حداقل طول باقیمانده پس از سوختن | ۸۶۲۵GB/T | ۴۲۰ | |
میانگین طول باقیمانده پس از سوختن | ۸۶۲۵GB/T | ۴۵۰ | |
چین | دمای دود ( Cº ) | ۸۶۲۵GB/T | ۱۲۹ |
ارتفاع نقطه بالای شعله | ۸۶۲۶GB/T | ۱۵ | |
میزان چگالی دود | ۸۶۲۷GB/T | ۲۷ | |
درجه B1 غیر قابل شعله ور شدن | ۸۶۲۴GB/T | Class B1 | |
آمریکا | گسترش شعله | UBC NO.8-1 ASTM E84-03 UL 723 | Class 1 |
دود | ANSI/NFPA NO.225 |
ضریب عایق صوتی ( بر اساس استاندارد : GBJ 5-84 )
فرکانس مرکز(HZ) | ۱۰۰ | ۱۲۵ | ۱۶۰ | ۲۰۰ | ۲۵۰ | ۳۱۵ | ۴۰۰ | ۵۰۰ |
ضریب عایق صوتی(db) | ۲۳ | ۱۷ | ۱۹ | ۲۴ | ۲۷ | ۲۸ | ۲۹ | ۳۱ |
فرکانس مرکز(HZ) | ۶۳۰ | ۸۰۰ | K 1 | K 25/1 | K 6/1 | K 2 | K 5/2 | K 15/3 |
ضریب عایق صوتی(db) | ۳۲ | ۳۲ | ۳۴ | ۳۶ | ۳۷ | ۳۸ | ۳۸ | ۳۷ |
جدول تغییر شکل در برابر نیروی باد ( بر اساس استاندارد : GB 7106-88 )
بررسی تغییر شکل | فشار مثبت | Kpa ۲/۰ |
فشار منفی | Kpa ۲/۰- | |
بررسی ایمنی ( سه ثانیه فشار باد شدید ) | فشار مثبت | Kpa ۰/۵ |
فشار منفی | Kpa ۰/۵- |
اطلاعات فنی پوشش PVDFآلوتایل
ویژگی های عمومی :
ویژگی های پوشش خشک | روش آزمایش | ضوابط |
جلای º۶۰ | ASTM D 523-89 | ۲۰% تا ۷۵% |
شکل پذیری ( خمش T شکل ) | ECCA 11-19 ASTM D 1737-62 | T 2 بدون ترک |
ضربه معکوس | ECCA 11-5 | کنده نمی شود |
سختی ( اثر نوک مدادی ) | ASTM D 3363-92 a | H ۳ |
چسبندگی : خشک خیس آب جوش | ASTM D 3359 روش هشت ۲۴ ساعت و Cº ۸/۳۷ ۱۲۰ دقیقه و ºC 100 | بدون تغییر بدون تغییر بدون تغییر |
مقاومت در برابر سائیدگی | ASTM D 968-93 ( ریزش شن ) | L/mil 20 بر اساس ضوابط AAMA L/mil 70 بر اساس مقدار واقعی |
مقاومت شیمیائی : HCL و H²SO⁴ ملات پاک کننده | ASTM D 1308-79 AAMA 605.2-90 ASTM D 2248-73 | بدون تغییر بدون تغییر بدون تغییر |
ویژگی های خاص :
ویژگی های پوشش خشک | روش آزمایش | ضوابط |
حفظ رنگ | ASTM D 2244-93 | حداکثر ۵ واحد پس از ۴۰۰۰ ساعت |
دمای رطوبت | ASTM D 2246-95 | بدون تاول ، بدون ترک ، ۱۰ دور ( ۲۴ ساعت X % 100 RH ºC 8/37 ) ( ۲ ساعت X ºC 18 ) و(۴ ساعت X ºC 24 ) |
حفظ جلا | ASTM D 523-89 | ۷۰% پس از ۴۰۰۰ ساعت |
سفیدک زدن | ASTM D 4214-89 | حداکثر ۸ واحد پس از ۴۰۰۰ ساعت |
نمک پاشی | ASTM D-B 117-90 ECCA 11-2 | تاول زدن ۱۰ ، خراشیدگی ۸ سه هزار ساعت ، آلومینیوم ºC 35 |
رطوبت | ASTM D 2247-94 | بدون تغییر |