The Opus( Dubai Building)
پروژه opus در تاریخ ۲۲ MAY ۲۰۰۷ میلادی به دست معمار بزرگ زاها حدید و کمپانی Omniyat خلق شد. او معماری است که دائماً در حال تطبیق طرح های معماری با طراحی شهری است. این مجموعه ۴۶۵ میلیون دلاری در خلیج کوچک دبی در کنار برج دبی و در همسایگی مرکز بین المللی قرار دارد. کاربرد آن آمیخته ای از مسئولیت های بازرگانی و تجاری است که این مسئولیت ها در حال گسترش هستند.
Opusدارای خاصیت انعطاف پذیری بالایی است. مجموعه هم دارای فرم های فضایی و هم فرم های سنتی است. این پروژه از سه برج مجزا تشکیل شده است که به نظر یک ساختمان به نظر می رسدو بسیار زیبا و بی همتا است. کل دیوارهای خارجی این مجموعه از شیشه هایی با خاصیت انحنا پذیری ساخته شده است که بر روی آنها نورگیرهای جذاب و زیبایی که دقیقاً متقارن با فضای خالی وسط مجموعه است نصب شده اند. این نورگیرها امکان دیدن منظره ی بسیار زیبای بیرون را ممکن می سازد.
انعکاس نقش و نگارهای لعابی روی شیشه ها، خط بندی های بسیار ظریفی به وجود می آورند که به زیبایی مجموعه می افزاید. همچنین خاصیت دیگر این مصالح شیشه ای، این است که باعث کاهش ورود اشعه خورشید به داخل می شوند، اگرچه opus از نظر بحث زیباشناسی خیالی به نظر می رسد اما معماری و هنر توانسته اند مجموعه ای این چنین بی مانند و جهانی و در ساختار متغیر به وجود آورند که مورد قبول عامه باشد. حدید به وسیله همکاران خود توانست مسیر حرکت بازدیدکنندگان را متقابلاً توسط قابلیت های خود محیط و سازگار با بنا طراحی و به آن واقعیت ببخشید.
قسمت دفتر مجموعه به صورت هنرمندانه ای در کنار مکان های دیگر قرار گرفته و با آنها ترکیب شده است. مسیر حرکتی opus به صورت چرخشی یعنی به گونه ای که بازدیدکنندگان می توانند با ادامه مسیر حرکتی خود، بدون اینکه متوجه بالا و پایین رفتن شوند، از تمام قسمت های مختلف مجموعه بازدید کنند. این ساختمان به درجهAA خود می بالد و از ۸۷ درصد این مجموعه استفاده مناسب می شود و بازده بسیار عالی دارد. فرم سیال و توخالی این مجموعه باعث شده است که به مکانی مشخص با خط افقی هماهنگ با ساختمان های دیگر تبدیل شود.
مجموعه OPUS دارای قسمت های مختلفی است از جمله فضایی برای استراحت و نشستن ، یک تراس سرپوشیده و سالن ورزشی و فضای تمرین ژیمناستیک ، همچنین دارای پارکینگ طبقاتی است که ۲۰۰۰ وسیله نقلیه را در خود جای می دهد. این برج تجاری به راحتی دفاتر کاری و مسیر حرکتی بازدیدکنندگان را با یکدیگر منطبق کرده است.
زاها حدید اولین زن دریافت کننده ی جایزه پریتزکر می گوید: این مجموعه، یک طرح هنری است که در خلق آن علاوه بر پرداختن به سودمند بودن خود ساختمان، به کارایی و سود بخش بودن محیط اطراف نیز توجه شده است. هدف ما ایجاد سازگاری و حضور فعالیت های مناسب معماری بین سه قسمت داخلی، خارجی و محیط اطراف مجموعه بوده است.