معماری ساختمانهای بلند
شاید بتوان اینروزها وجود ساختمانهای بلند را یکی از شاخصههای شهرهای مدرن دانست. در مقاله زیر به بررسی اجمالی این ساختمانّها پرداختهایم. کمی از تاریخ این بناها و پیشرفت آنها در طی این سالها گفته خواهد شد.
آیا تا به حال به معماری ساختمانهای بلند فکر کردهاید؟
ساختمان وینرایت که توسط لویی سالیوان در سال ۱۸۹۱ ساخته شده است، به عنوان نمونه اولیه تأثیرگذار از طراحی آسمان خراش مدرن در نظر گرفته می شود. در سال ۱۸۵۵ ساخت بنای بیمه جنی این معماری کلید خورد و در با ساخت ساختمانهای کرایسلر و امپریاستیت ادامه یافت. آسمان خراشها نمادی از قدرت و ثروت و مدرنیته در شهرها شدند. بعد از این ساختمانها به زودی در تمامی شهرها این ساختانهای بلند دیده شدند. در سالهای بعد این بناها دچار تغییراتی بیشتر شدند و پیشرفتهای چشمگیری داشتند. در شهرهای پرجمعیت این ساختمانها بیشتر از پیش دیده شدند. چرا که با کمبود زمینهای قابل ساخت و گران شدن زمین در این گونه شهرها اهمیت برج سازی نیز افزایش یافت.
از طرفی علاوه بر اینکه میتوان این ساختمانهای بلند را مسکونی در نظر گرفت، میتوان این مجموعهها را به صورت چند منظوره نیز ساخت. تبدیل این بناها به مجموعههای اداری و تجاری و یا ورزشی از دیگر فکرهای معماران در راستای ساخت بناها است. این ساختمانها معموا کاملا مدرن ساخته شده و با کرتین والها و یا نماهای تمام شیشهای با لوورهای جذاب شکل گرفتهاند.
اما باید در طراحی این ساختمانها به بحث مهم نورگیری بسیار توجه نمود. بعد از این نکته میتوان به بحث اشرافیت به محیط پیرامون نیز اشاره داشت. همسایگیها و در نظر گرفتن بناهای مجاور برای کاربست شیشهها و نماهای دو پوسته باید توجه داشت. مسئله معماری پایدار و توجه به تهویههای طبیعی و نیز اهمیت به ظرفیت گرمایی و آسایش محیطی بسیار مهم است.
نمونههایی از طراحی ساختمانهای بلند
Shanghai International Fortune Centre
معمار: Aedas
مرکز بینالمللی شانگهای که اخیرا ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است در شانگهای بوده و شامل دو برج مرتفع و بلند است. این برج بلند را برای اهدافی چون ایجاد فضاهای تجاری در آینده در نظر گرفتهاند. مدیر طراحی این پروژّ اذعان میدارد که این ساختمان میتواند به عنوان معرف شهر عمل کرده و شخصیت آنرا منعکس کند. استفاده از نماد بادبان در این طرح، یادآور رودخانههای متقاطع در این شهر است. توجه به معماری سبز نیز در این پروژه مد نظر بوده است.
طراحی ساختمانهای بلند در برند آرتور
طراحی معماری مجموعه باغ آپارتمان دولت
معماران: آرتور امید آذری، جعفر لطف اللهی
تیم طراحی: محسن قنادپور، مهدی خدابخش، محمد خدابنده لو، کیمیا خوراک چی، سعید جعفری
موقعیت: ایران، تهران مساحت: ۱۲۵۰۰ مترمربع
سایت پروژه در شمال تهران واقع شده است. در گذشته کل منطقه باغ بوده است. توسعه شدید بلند مرتبه سازی در سالهای اخیر موجب تخریب باغ ها یکی پس ازدیگری شده است. سایت پروژه یکی از باغ های تخریب نشده در منطقه است. استراتژی طراحی مبتنی برحفظ درختان باغ است. بر این اساس خطوط مرزی بین درختان و فضای خالی بین آنها محل قرار گیری توده در نظر گرفته شد.