نمادگرایی در طراحی ویلا

منظور نمادگرایی در طراحی ویلا، استفاده از مفاهیم یا عناصر خاصی در طراحی است. که برای رساندن مضامینی خاص معماران از این نمادها بهره‌ می‌برند.

آیا اطلاعاتی در خصوص نمادگرایی یا سمبولیسم در طراحی دارید؟

علاوه بر این مسائل باید دانست که معماری صرفا استفاده از مصالح، موارد اقتصادی و علمی نیست. بلکه به‌کارگیری علم و هنر به صورت توامان منجر به شکل‌گیری معماری می‌شوند. تا تشکیل معماری معنادار و با مفهوم را ارائه دهند. در واقع می‌توان اینطور بیان نمود که معماری از چند مرحله تا رسیدن به شکل و فرم نهایی تشکیل شده است. از ترکیب این مراحل معماری نهایی شکل می‌گیرد. از مرحله ایده پردازی که خلاقیت و نوآوری را به عهده دارد و بیشتر مفاهیم نظری و هنری در این مرحله شکل می‌گیرند. و بعد مراحل اجرا و ساخت و بهره‌بری از پروژه که می‌توان علم و مهارت را دخیل در این روند دانست.

استفاده از نمادها در معماری سبقه طولانی دارد. در واقع معماری با استفاده از نمادها و تمثیل‌ها در مکان و زمان ثبت می‌شود. معماری تاریخ را ثبت می‌کند و برای آیندگان حفظ می‌کند. اما کیفیت استفاده از این نمادها بسیار مهم بوده و نباید به ابتذال کشیده شود. استفاده سطحی از نماد‌ها و نشانه‌ها برای مثال فقط در تزیینات را نمیتوان نماد گرایی درستی خواند. و این موضوع باید در عمق و جان معماری نفوذ کند تا بتواند پیام رسان خوبی در برابر دیدگان افراد باشد.

این نمادها را می‌توان در همه ساختمان‌ها به خصوص در بناهای یادبودی و مذهبی به وفور دید. استفاده از اعداد، تصاویر گرافیکی، به صورت مفاهیم و مضامین در طراحی پلان و حجم و در هندسه‌های فضایی و مفهومی می‌توانند راهکارهایی برای به‌کارگیری نماد‌ها در طراحی معماری دانست. در معماری مدرن امروز بیشترین استفاده از نماد و نمادگرایی در کاربست مفاهیم استعاری و انتزاعی است. شاید بتوان مهمترین معمار این سبک را دنیل لیبسکیند دانست. موزه برلین یهود که در مقاله‌ای مفصلا به آن پرداخته‌ایم، نمادی از مظلومیت یهودیان در برلین است.

نمونه‌هایی از نمادگرایی در طراحی ویلا

Weekend Retreat 

معمار: Lightscape Architects

این ویلا با توجه به نمادگرایی مفهومی و استعاری شکل گرفته است. برای خانواده‌ای کوچک طراحی شده که به دور از شلوغی شهر قرار بگیرند. و درواقع ویلا نمادی از درهم‌آمیختگی فضای شهری و روستایی در کنار هم است. ویلا به صورت مکانی برای استراحت خانواده در آخر هفته‌ها ساخته شده است. و حداکثر تلاش معماران در حفظ محیط طبیعی و سبز و استفاده حداقلی از زمین است. تراس‌های ایجاد شده نقشی اساسی در خصوص جذب نور و جلوگیری از باران‌های شدید موسمی ایفا می‌کند.

همچنین بازشوهای این تراس‌ها باعث دریافت نسیم‌های جنوبی شده که به مقدار فزاینده‌ای گرمای خورشید را کاهش می‌دهند. از طرفی چشم‌اندازی وسیع را به نمایش می‌گذارد که جذابیت اتاق‌های خواب در طبقه بالا را افزایش می‌دهد.

نمادگرایی در طراحی ویلا نمای بیرونی
نمای داخلی از نمادگرایی در طراحی ویلا
فضای پشت خانه در نماد گرایی در طراحی ویلا

Infinity House

معمار: Osamu Morishita Architect & Associates

این ویلا که برای دو خانواده در ژاپن طراحی شده، نمادی از بینهایتی در رفاه، امنیت و سلامت خانواده است. در کنار سایت حوضی وجود دارد که خانواده درخواست توجه ویژه در طراحی به این عنصر بود. زیرا این خانه یا ویلا ساخته شده برای آخر هفته دو خانواده در کنار یکدیگر است. و آن‌ها قصد داشتند در منار طبیعت اطراف قدم بزنند و لذت ببرند.

معماران در تلاش بودند باین بی‌نهایتی را در مناظری خاص به تصویر بکشند. که این ویلا فقط مختص این خانواده باشد. نمای خانه با عناصر متحرک طراحی شده که چشم‌انداز را به زیبایی در برابر چشم خانواده به دور از نورهای آزار دهنده قرار می‌دهد.

طراحی حیاط داخلی نمادگرایی در ویلا
فضای داخلی در طراحی در نماد گرایی
قسمتی از نمای داخلی و خارجی در نمادگرایی

نمادگرایی در طراحی ویلا برند آرتور

ویلای روی آب

نماد یین یانگ چه در باب فرم و چه در باب مفاهیم در اسکیس های اولیه این ویلا مشهود است.از مفاهیم استفاده شده در کانسپت این پروژه تضاد ودر عین حال اثر متقابلشان بر یکدیگر است.بر اساس این طرز تفکر تمام پدیده های طبیعی ،شامل یا تابع یک تضاد مضاعف هستند.این زوج های متضاد بر خلاف تضادشان، نفی کننده یکدیگر نیستند. بلکه هر کدام آنها شرط وجود دیگری به شمار می روند.

طراح پروژه از این مفاهیم ، برای ایجاد رابطه ساختمان با محیط، هوشمندانه بهره برده است.در این اثر طبیعت و معماری در برابر هم قرار ندارند بلکه در هم ادغام شده و یکدیگر را تکمیل می کنند. ارتباط بین ساختمان و زمین ،قرار دادن بنا بر روی آب است.که منجر به کاهش “وزن احساسی” ساختمان می شود ،رابطه بنا با محیط بیرون از طریق پل و رامپ ها امکان پذیر است.

برند آرتور نمادگرایی در طراحی ویلا
فضای بیرونی برند آرتور نمادگرایی
نمای بیرونی در نمادگرایی برند آرتور

برای مطالعه بیشتر در خصوص طراحی و ساخت ویلا می‌توانید به سر برگ طراحی و ساخت ویلا مراجعه فرمایید.:)

طراحی ویلای کوهستانی

ویلاهای کوهستانی هستند که مانند درخت در بین دامنه و شیب منطقه رشد می‌کنند. طراحی ویلای کوهستانی شناخت کافی و مهارت لازم طراح شما را می‌طلبد. ساختمان ویلا می‌تواند مانند مجسمه‌ای در بین درختان حاضر می‌شوند و گاهی ریشه‌ای از آن‌ها.

طراحی ویلای کوهستانی در نظر شما چگونه است؟

مناطق کوهستانی در ایران با ساخت ویلای کوهستانی یا خانه‌های کوهستانی کم نیستند. طبیعتی بی نظیر از دامنه‌ کوهستان و کوهپایه‌ها. بی نظیر برای گذراندن وقت در تعطیلات هستند. از ویژگی‌ این ویلاها در واقع همگام شدن با توپوگرافی سایت و شیب کوه و منطقه است. گاهی می‌توان با این شیب معماری را حرکت داد . یا با اتخاذ تمهیداتی آن را مجسمه‌وار ساخت. ساخت این ویلاها باید با شرایط سازه‌ای خاصی صورت بگیرد و باید با متخصصین امر در این خصوص صحبت کنید. چشم انداز جذاب کوهستان و درختان موجود در سایت باعث طراحی قاب‌های وسیع از طبیعت اطراف میشود.

زمتور را شاید بتوان سردمدار معماری در کوهستان نامید. ساختمان‌های او مانند تکه‌ای از صخره در حال رویش در دامنه است. با سادگی و سکوتی که زومتور را در پی آرامش و اتمسفر معمارانه‌ای هدایت می‌کند. متریالی به رنگ کوهستان در دامنی سبز از چمنزار دامنه کوه. گویی تکه‌ای از کوه را معمارنه تراشیده است!

بنا هتلی است برای گردشگران در کوهستان‌های سوئیس. هتل بر روی چشمه‌های آبگرم این کوهستان ساخته شده است. ساختمان به گونه‌ای طراحی شده است که درون و بیرون آن به مقدار قابل توجهی با هم در ارتباط هستند.

Vacation Homes For Let

معمار: Zumthor

بسیاری از ما وقتی با نام ویلای کوهستانی مواجه می‌شویم، ویلایی چوبی را در دامنه کوه‌ به خاطر می‌آوریم که برف روی آن را پوشانده است. معماران این روزها در پی تحقق رویای انسان‌ها و در تلاشند تا ویلا و یا خانه‌های رویایی آن‌ها را بسازند. شاید بهترین مثال برای این مورد معمار معروف پیتر زومتور است.

او رویای همسرش را که ساخت یک کلبه چوبی در کوهستان بود را محقق کرد. کلبه چوبی برای تعطیلات لت همسرش اکنون به مکانی برای تفریح بدل و در دل کوه ساخته شده است. با پنجره‌هایی کشیده به سمت چشم‌اندازی وسیع و فوق‌العاده جذاب. گویی با راه رفتن درون خانه می‌توانی منظره را زیر پایت لمس کنی. قاب‌های پنجره‌ها منظره بیرونی و آسمان را قاب می‌کنند. زمتور در واقع به‌گونه‌ای خانه را به دل طبیعت کوهستانی بافته است. مصالح چوبی و شیشه‌ها آرامشی دوچندان را برای خانه فراهم می‌کنند.

طراحی ویلا کوهستانی: زمتور
طراحی ویلا کوهستانی: قاب پنجره
طراحی ویلا کوهستانی نمای داخلی ویلا

طراحی ویلای کوهستانی برند آتور

ویلا خطی

ویلای خطی، در طالقان واقع شده است. یک ساختمان دو طبقه مینیمال از ترکیب آهن، آجر و چوب می باشد. پروژه پاسخی است به سه سوال اساسی: نیازهای ساکنان آن، موقعیت قرارگیری پروژه و دغدغه های زیست محیطی. استراتژی طراحی پروژه به وسیله بیرون کشیدن یک مکعب از هندسه یکپارچه ویلا برای خلق حیاط مرکزی و الحاق پنجره های خطی از جنس آجر و چوب برای نما می باشد.

حیاط مرکزی به عنوان فضای واسط بین شرق و غرب ویلا عمل می کند. در حالیکه حیاط مرکزی اجازه ورود نور طبیعی را به داخل ویلا می دهد باعث ایجاد ارتباط بصری بین فضاهای داخلی نیز می گردد. حیاط مرکزی، فضای واسطه ایی است بین لبه بیرونی و داخلی برای کنترل نوسانات شدید آب و هوایی در زمستان و تابستان. از طرف دیگر به منظور تسلط بر چشم اندازهای طبیعی منطقه بخش اعظمی از نمای پروژه شفاف در نظر گرفته شد.

ویلای خطی. طراحی ویلای کوهستانی
ویلای کوهیتانی خطی

ویلا طالقان

در خصوص ویلای طالقان می‌توان اشاره داشت که در بستری سبز و پویا شکل گرفت. نظرگاه در مجموعه برای استفاده از طبیعت پیرامون از اهداف طراحی است. طبقات بر اساس شکل بستر و احترام به سایت شکل گرفت و سبب ایجاد فضاهای پویا همانند کنسول های معلق و بام های سبز گردید. سایت از انرژی خورشیدی برای تامین سرمایش و گرمایش استفاده شده است.

ویلای طالقان: طراحی ویلای کوهستانی
ویلای طالقان: طراحی ویلای کوهستانی نمای بیرونی

ویلا دره

جایی که در دامنه کوه و نزدیک چشمه قرار دارد. هندسه ویلا دره نتیجه دگرگونی سه منحنی موجود در توپوگرافی زمین در سه سطح می باشد. هدف پروژه کمترین میزان دخل و تصرف در وضع طبیعی زمین است. این بنا حمله‌ای شاعرانه از منحنی های زمین به ویلا می باشد. دگرگونی فرم ویلا با برخواستن ارتفاع منحنی ها در امتداد جنوب و برای تسلط یافتن دید و منظر ویلا به چشم انداز دره مقابل آن آغاز می شود. ادامه حرکت این خطوط سلسله مراتب فضایی ویلا در سه طبقه شکل می گیرد.

طبقات اول و دوم این منحنی ها به درون ویلا تغییر مسیر داده اند و موجب شکل گیری حیاط داخلی و وید شده اند. نقش این حیاط به عنوان فضای واسط (مفصل) می باشد. که سلسله مراتب فضایی را حول خود سازماندهی می کند. حیاط داخلی، فضای پذیرایی را از استخر در طبقه اول و خواب والدین را از خواب فرزندان در طبقه دوم ایزوله می کند، نهایتا دو خواب به چشم انداز دره و حیاط مشرف شدند و خواب سوم نیز به سمت کوه و حیاط مشرف شد.

ویلا دره ویلای طراحی کوهستانی
ویلا دره ویلای طراحی کوهستانی نمای بیرونی

ویلای مرزن‌آباد

در طبیعت جنگلی با سایتی تشکیل شده از پستی و بلندی‌ها. این ویلا با مصالحی مدرن ساخته شده که با توپوگرافی موجود در سایت رشد می‌کند. در هر طبقه با چشم‌اندازی بی نظیر از طبیعت از کاربران پذیرایی می‌کند. خانه طبیعت را در جهات مختلف قاب می‌کند و فضایی گرم و زیبا را برای کاربران فراهم می‌کند.پله‌ها همانند مجسمه‌ای زیبا عمل نموده و در هریک از مسیرها جلوه‌گر زیبایی ویلاهستند. فضاهای باز و نیمه باز در ین ویلا طبیعت اطراف را هرچه بیشتر به داخل می‌کشند. عدم قطع ارتباط بصری با فضای بیرون از ویژگی‌های مهم این ویلا است.

شما می‌توانید برای مشاوره بیشتر با دفتر معماری دکتر آرتو و همکاران تماس حاصل فرمایید. مشاوران ما بهترین ایده‌ها را در ساخت ویلای رویایی شما در نظر دارند.:)

نماهای متحرک (داینامیک)

نما در ساختمان‌های امروزی نمایشی از کلیت ساختمان و سبک مورد استفاده در آن است. اما می‌توان طراحی نماهای متحرک یا پویا را در خصوص بحث مهم انرژی و حفظ کردن آن فعالیتی موثر دانست.

آیا در خصوص نماهای متحرک اطلاعاتی دارید؟

همانطور که گفته شد، نما نمود بیرونی ساختمان است. نما نه تنها می‌تواند ویژگی جدا کنندگی داشته باشد،بلکه می‌توان آن را رابطی دانست که فضای داخلی را به فضای بیرونی پیوند می‌دهد. نما جلوه ظاهری از بنا است که نمایشی کامل از خلاقیت و ایده‌ پردازی معمار را به رخ می‌کشد. از اینرو همه معماران عصر مدرن در تلاشند تا بتوانند هر روز خود را با دنیای جدید وفق دهند. و به روز‌تر از همیشه طراحی کنند.

مسئله مهم این روزهای دنیای معماری ما استفاده بهینه از انرژی و حداکثر بهره‌گیری از عوامل طبیعی برای رسیدن به آسایش محیطی است. یکی از این راهکارها استفاده از نماهای متحرک برای استفاده درست از نور‌خورشید و بهره‌گیری از دید و منظر اطراف است. این نماها قابلیت فیلتراسیون نور را در ساعات مختلف روز و در شرایط آب‌و‌هوایی متفاوت ممکن می‌سازند. این تغییر و پویایی می‌تواند به صورت هوشمند عمل کرده و خود با تغییر شرایط محیطی، عملکرد مناسب را تشیخص داده و به فرم جدید در آید. و هم می‌تواند به صورت تنظیم دستی عمل کند.

علاوه بر این موارد می‌توان اشاره داشت که این مسئله در زیبایی ساختمان نیز بی تاثیر نیست. زیرا نمایی منعطف را در اختیار صاحبان بنا قرار میدهد. با هر بار عوض شدن این پوسته‌های متحرک که برروی پنجره‌های کشیده قرار گرفته‌اند، چهره جدیدی به ساختمان بخشیده می‌شود. ازطرفی فضای داخلی ساختمان به زیبایی با سایه روشن‌های فیلترینگ نوری ترکیب می‌شوند. در این صورت فضایی دلنشین را در ساعات مختلف پدید می‌آورد.

عوامل موثر بر نماهای متحرک (پویا)

در طراحی نماهای متحرک عوامل زیادی تاثیر گذار است. نور روز و شرایط تابش که از طریق نمای ساختمان و پنجره‌ها صورت می‌گیرد، می‌تواند یکی از موثرترین عوامل در خصوص طراحی نماهای متحرک باشد. نور رابطه مستقیمی با بالا رفتن درجه حرارت محیط دارد. در نتیجه آسایش و یا عدم آسایش کاربران محیطی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پس از عوامل مهم می‌توان به استفاده از عناصری برای کنترل نور روز و همچنین بهره‌گیری موثر از آن اشاره داشت.

از عوامل دیگر می‌توان به عایق‌بندی ساختمان و نوع مصالح انتخابی در طراحی نماها اشاره کرد. مصالح با ظرفیت‌های حرارتی متفاوتی هستند. آن‌ها می‌توانند تاثیر بیشتری را در جذب انرژی از محیط داشته باشند. مسئله مهم دیگر در خصوص این عوامل، تهویه طبیعی ساختمان است. تهویه طبیعی می‌تواند به مقدار فزاینده‌ای از هدر‌رفت انرژی جلوگیری کند. و شرایط محیطی را طبق خواسته کاربر و همچنین با توجه به شرایط اقلیمی مناسب با محیط وفق دهد. استفاده از سازه مناسب نیز برای ساختمان به خصوص در بناهای بلند مرتبه به دلیل پیوستگی نما و سازه از اهمیت به سزایی برخورد است.

نمونه‌هایی از ساختمان‌های با نمای متحرک

انیسیتو DU MONDE ARABE

یکی از بهترین نمونه‌ها در خصوص استفاده از نمای متحرک در بهره‌گیری از نور است. این پوسته به صورت هوشمند طراحی شده و طراحی آن بسیار زیبا و چشم نواز است. در طراحی آن از گره‌چینی‌های هندسی اسلامی استفاده شده که به طور هوشمند باز و بسته می‌شوند.

نمای بیرونی انیسیتو
فضای داخلی انیسیتو و نمای متحرک
جزییات اجرایی نمای متحرک

برج البحر (Al Bahr Towers)

نمونه دیگری از این بناهاست که پوسته نما با توجه به شرایط محیطی تغییر می‌کند. و نمایی متحرک و پویا را در معرض چشم ببیننده و کاربر قرار می‌دهد. ابوظبی با نوع اقلیم و تابشی خیره کننده از خورشید هر معماری را واردار می‌کند تا به معماری پایدار و توانمند روی آورد. تا رضایت کاربر را در خصوص آسایش محیطی جلب نماید.

برج البحر
نمای دو پوسته
دیتیل نما

طراحی نمای متحرک توسط دفتر آرتور و همکاران

در خصوص طراحی نماهای متحرک و پویا و همینطور منعطف و نیز توجه به آسایش و راحتی کاربر در ویلاها و ساختمان‌ها، دفتر معماری آرتور و همکاران در ایران به طراحی این‌گونه بناها پرداخته است.

ویلای متل قو

ویلای متل قو از جمله ساختمان‌هایی است که در طراحی آن به این نکته توجه و از نمای متحرک در نماسازی آن استفاده شده است. در این پروژه به علت دید و منظر چشم‌نواز تلاش شده علاوه بر ایجاد کیفیت‌های بصری و قطع نشدن ارتباط دیداری با چشم‌انداز بیرون، به مسائل تابشی و نور و همچنین حفظ حریم خانوادگی افراد توجه شود. پوسته ریلی مقابل پنجره‌ها این امر را ممکن ساخته است. که علاوه بر دید به چشم‌انداز و فیلترینگ نوری بتوان حریم شخصی افراد نیز در نظر گرفت.

نمای کلی ساختمان
نمای پوسته متحرک و ریلی

دفتر معماری آرتور و همکاران در تلاش است با توجه به نیاز‌های روز جامعه و مدرن همگام باشد و شما را در رسیدن به اهداف خود در بهترین ویلاها و ساختمان‌ها یاری رساند.

شماره تماس برای کسب اطلاعات بیشتر: ۰۲۱۲۲۹۸۳۳۸۵

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳