طراحی صندلی‌های مدرن

معماران در طول سال های دانشگاهی خود، به غیر از یادگیری طراحی ساختمان، مهارت های گسترده ای را کسب می کنند. در معرفی به برخی از این مهارت‌ها می‌توان به طراحی مبلمان داخلی اشاره نمود. در مقاله قبل به بررسی موضوع و طراحی صندلی توسط معماران پرداخته شد. در ادامه به بررسی مثالهایی در خصوص این موضوع می‌پردازیم.

نمونه‌های طراحی صندلی توسط معماران را دیده‌اید؟

همانطور که بیان شد معماران در طول تحصیل و کارهای حرفه‌ای خود مهارت‌های دیگری را نیز می‌آموزند. برخی از این موارد عبارتند از: حل خلاقانه مسئله، مدیریت پروژه، توجه زیاد به جزئیات، هماهنگی تیم ها و پاسخگویی دقیق به نیازهای مصرف کننده. بنابراین، تحصیل در این رشته اغلب زمینه ‌های لازم را برای طراحی‌های مختلف در هر مقیاسی – از طراحی شهری تا طراحی محصول و یا دیتیل‌ها را فراهم می‌کند.

از طرفی با کشف سایر زمینه‌های ایجاد خلاقیت مانند هنر، عکاسی، نقاشی و مجسمه‌سازی می‌تواند به سایر رشته‌ها نیز آشنا و مسلط شود . از میان بسیاری زمینه‌های ایجاد شده، به ویژه برای بسیاری از معماران مشهور. علاقه‌مندند در عوض انجام طراحی و مسائل از مسیر سنتی و همیشگی، به سمت طراحی مبلمان، به ویژه طراحی صندلی، پیشروی کنند.

Paula Navone: Nepal Little Armchair (2011)

باکستر

پائولا ناوونه پس از دریافت مدرک معماری در تورین ایتالیا، به دلیل طراحی مبلمان آوانگارد و الهام گرفته از فرهنگ خود، شهرت بین المللی به دست آورده است. با ساختاری ساده، صندلی راحتی کوچک نپال به دلیل روکش‌های خاص خود متمایز است. که در عین لمس نرم و راحت، ظاهری باشکوه را ارائه می‌دهد.

David Adjaye: Washington Skeleton Aluminum Side Chair (2013)

کنول

این شرکت و طراحی‌هایش برای بسیاری از ساختمان‌های برجسته در سراسر جهان شناخته شده است. کارهای دیوید ادجی از خانه‌های خصوصی تا مجموعه‌های مبلمان سفارشی را شامل می‌شود. درست مانند ساختمان‌های او که متریال و بافت‌ها را به چالش می‌کشند. صندلی نمادین اسکلت طراحی خود را به یک شبکه آلومینیومی ریخته‌گری شده هندسی ظریف تبدیل می‌کند. و یک الگوی یکپارچه و پیچیده ایجاد می‌کند.

Patricia Urquiola: Dudet Chair (2021) by Cassina & Nuez BIO Lounge Chair (2020)

Andreu World

پاتریشیا اورکیولا پس از تحصیل در رشته معماری، یک شرکت طراحی با تمرکز بر طراحی داخلی و طراحی محصولات دیگری افتتاح کرد. در میان مدل‌های متعدد او، صندلی Dudet شکلی نرم و پویا الهام گرفته از زیبایی‌شناسی دهه ۱۹۷۰ را با طراحی پایدار ترکیب می‌کند. با شروع از هسته فلزی، تمام عناصر آن را می توان به راحتی برای دفع و بازیافت مواد آلی آن به راحتی جدا کرد.

به طور مشابه، صندلی Nuez Lounge BIO راحتی، ظرافت و پایداری را ارائه می دهد. در حالی که پوسته با پشت بالا از یک ترمپلیمر تولید شده توسط موجودات زنده و بدون سوخت های فسیلی ساخته شده است. پارچه از بطری های پلاستیکی قابل بازیافت و بسته بندی ساخته شده است. بنابراین، صندلی نشیمن مدرن قابل بازیافت است.

Ludovica & Roberto Palomba: Lama Chair (2006)

Zanotta

آنها مدرک معماری خود را در رم به دست آوردند.پالومباها عمدتاً قطعات مبلمان، مجموعه ها و پروژه های طراحی داخلی را ایجاد می کنند. صندلی لاما با پیروی از سبک تاریخ‌محور خود با مواجهه معاصر، نمادی داخلی جاودانه است. که هم به‌عنوان یک عنصر مجسمه‌سازی ظریف و هم به‌عنوان یک صندلی راحتی راحت عمل می‌کند. که هنگام نشستن بر روی قاب فولادی باریک حالت‌های مختلف را بررسی می‌کند.

طراحی صندلی‌های مدرن

معماران در طول سال های دانشگاهی خود، به غیر از یادگیری طراحی ساختمان، مهارت های گسترده ای را کسب می کنند. در معرفی به برخی از این مهارت‌ها می‌توان به طراحی مبلمان داخلی اشاره نمود. در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

آیا به طراحی مبلمان توجه کرده‌اید؟

همانطور که بیان شد معماران در طول تحصیل و کارهای حرفه‌ای خود مهارت‌های دیگری را نیز می‌آموزند. برخی از این موارد عبارتند از: حل خلاقانه مسئله، مدیریت پروژه، توجه زیاد به جزئیات، هماهنگی تیم ها و پاسخگویی دقیق به نیازهای مصرف کننده. بنابراین، تحصیل در این رشته اغلب زمینه ‌های لازم را برای طراحی‌های مختلف در هر مقیاسی – از طراحی شهری تا طراحی محصول و یا دیتیل‌ها را فراهم می‌کند.

از طرفی با کشف سایر زمینه‌های ایجاد خلاقیت مانند هنر، عکاسی، نقاشی و مجسمه‌سازی می‌تواند به سایر رشته‌ها نیز آشنا و مسلط شود . از میان بسیاری زمینه‌های ایجاد شده، به ویژه برای بسیاری از معماران مشهور. علاقه‌مندند در عوض انجام طراحی و مسائل از مسیر سنتی و همیشگی، به سمت طراحی مبلمان، به ویژه طراحی صندلی، پیشروی کنند.

طراحی صندلی توسط معماران

اگر به معماران مشهور دوران گذشته مانند فرانک گری، میس ون در روهه، لوکوربوزیه و ایرو سارینن نگاه کنیم، همه آنها صندلی هایی را طراحی کرده اند. با نگاهی به قرن بیست و یکم، این الگو همچنان قوی باقی می ماند. در حالی که برخی از معماران معاصر نیز ساختمان ها را به طور موازی طراحی می کنند. بسیاری از آنها صرفاً به طراحی مبلمان و صندلی پرداخته‌اند. برخی از آنها پس از فارغ التحصیلی مسیر خود را تغییر داده اند، برخی دیگر پس از سال ها مشاغل معماری مرسوم را ادامه داده‌اند.

طراحی صندلی
صندلی با طراحی معمار

چرا معماران صندلی طراحی می کنند؟

یک صندلی با طراحی موفق بیش از هرچیز دارای فرمی یکپارچه و عملکرد را نشان می دهد. در حالی که معماری طراحی داخلی فضاها را انجام داده و چارچوب را تعیین می کند. یک صندلی می تواند تأثیر زیادی بر شخصیت فضایی اتاق داشته باشد. با در نظر گرفتن این موضوع، دلایل مختلفی وجود دارد که چرا معماران طراحی صندلی را انتخاب می کنند؟

آنها ممکن است آن را فرصتی برای تقویت خلاقیت خود بدانند. و یا به‌کارگیری تکنیک های جذاب خود در یک فضای جدید. برخی از آن‌ها ترجیح می‌دهند طراحی کوچکترین جزئیات ساختمان های خود را نیز برعهده داشته باشند. و البته هستند کسانی که با یک شغل سنتی راضی نمی شوند. و در نتیجه موفقیت بیشتری در طراحی جزییات به خصوص در طراحی صندلی پیدا می کنند. دلیل هر چه که باشد، به وضوح یک جایگزین محبوب و مرسوم است.

بنابراین، علاوه بر طرح‌های قبلی که مجدداً به‌کارگرفته می‌شوند. امروزه تعداد بی‌پایانی از صندلی‌های قابل توجه با طراحی معماران بازار را در دست گرفته‌اند. با تغییر روند فناوری‌های نوآورانه و افزایش توجه محیطی. بسیاری از این طرح‌های جدید تکنیک‌های پیشرفته و مواد سازگار با محیط زیست را بررسی می‌کنند. و در عین حال زیبایی مدرن و جذابی را ارائه می‌دهند.

صندلی مدرن
جلو صندلی
طرح صندلی

در مقاله بعد مجموعه‌ای از معماران معاصر را ارائه می‌دهیم. که صرف‌نظر از مسیر شغلی خود، صندلی‌های زیبا، مبتکرانه و منحصربه‌فردی را طراحی کرده‌اند .(یا به طراحی ادامه می‌دهند) که بسیار کاربردی – و در برخی موارد پایدار هستند.

معماری همسو با طبیعت

در زندگی امروز، ارتباط ما با طبیعت و محیط طبیعی به حداقل خود رسیده است. معماران و طراحان حرفه ای در تلاشند تا بتوانند این ارتباط و پیوند میان انسان و طبیعت را دوباره بازگردانند. در این راستا راهکارهای چندی را می‌توان ارائه داد که در مقاله زیر به ادامه بررسی باقی موارد خواهیم پرداخت:

به چه میزان پیوند معماری و طبیعت را لازم میدانید؟

 طراحی پایدار، توسعه پایدار، طراحی با طبیعت و طراحی همراه با احترام به محیط زیست است. صرف نظر از آنچه “پایداری” نامیده می شود به عنوان سیستمهای طبیعی و فرهنگی در حال تداوم و تکامل در جوامع بشری است. پدیده‌های طبیعی (کوه،‌ دریا، دشت، جنگل و …) و چشم اندازهای جالب جغرافیا یکی از بی‌نظیرترین و جذاب‌ترین واحدهای ژئومورفولوژی محسوب می‌شوند. به طور کلی انسان و طبیعت‌ ترکیبی جدایی ناپذیرند.

در ادامه موارد مقاله شماره ۱ این موضوع به بررسی ادامه موارد پرداخته خواهد شد:

۵-با استفاده از پنج عنصر طبیعت

وقتی پنج عنصر طبیعت در اطراف ما وجود دارد، یعنی زمین، آب، آتش، هوا و فضا، ارتباط قوی تری با طبیعت احساس می کنیم. بدن انسان ما نیز با این پنج عنصر ساخته شده است. و با داشتن آن به شکل فضایی در اطراف، عناصر بدن ما و عناصر طبیعت با یکدیگر هماهنگ می شوند.

در فضای معماری، زمین به شکلی ساخته شده از مصالح خاکی، آب در محوطه، آتش و انرژی نوری که از خورشید است، به دست می آید. حداکثر درختان در سایت، و فضا به ارتباط بین فضاهای ساخته شده و باز اشاره دارد.

Image 1_Water body near the structure, Water Cherry House_© Frédéric Ducout

۶-معماری دوستانه حیوانات-پرندگان-دیگر گونه ها


وقتی می گوییم ترکیب معماری و طبیعت، به مصالح، منظره و فضاهایی که انسان در آن زندگی می کند فکر می کنیم. اما، فراموش می کنیم که وجود خود را با هزاران شکل زندگی دیگر نیز به اشتراک می گذاریم. انسان، از ابتدای وجود، در میان تعداد زیادی از فرم‌ها و اشکال طبیعی زندگی می کرد.

در طول قرن ها، با طراحی‌های پیشرفته خود و به عنوان نیاز به انزوا، بین خود و به نوعی طبیعت جدایی ایجاد کرده‌ایم. نه تنها بین «ما و آن‌ها»، بلکه بین ما به‌عنوان «انسان» و ما به‌عنوان «گونه‌ای درست مثل آن‌ها» جدایی ایجاد کرده است. با این حال، ساختارهای کمی وجود دارد که به طور متفکرانه برای زندگی انسان و سایر اشکال حیات طراحی شده‌اند.

Image 1_Design considering birds, The orange cube_© Maria Gonsalez

۷-مینیمالیسم در طراحی

در سنت ژاپنی، فلسفه ای به نام وابی سابی وجود دارد. که می توان از آن برای ترکیب معماری و طبیعت استفاده کرد. وابی به معنای تنها زیستن در طبیعت، سادگی، مینیمالیسم است. و سابی به معنای تجلیل از زیبایی پیری و فرسودگی، روستایی و پذیرش چرخه طبیعی زندگی – زوال – مرگ است. در فضای معماری، طراحی ساده و مینیمالیستی بدون خطوط و فرم های غیر ضروری و مصالح طبیعی که زوال و پیری را تجربه می‌کنند. می تواند محیطی را ایجاد کند که کاربران را بیشتر با طبیعت در ارتباط نگه دارد

Image 3_Design coexisting with nature, Guest house in Kyoto by B.L.U.E. Architecture Design Studio_© Toshiyuk

در آخر این بحث می‌توان دریافت معماران با توانایی ایدا‌پردازی خود تا چه میزان می‌توانند در زندگی روزمره ما موثر واقع شوند. ارتباط با طبیعت یکی از مهمترین برخوردهای معماری با انسان است. به‌کارگیری عماصر گوناگون و به خدمت گرفتن آن‌ها در زندگی برای راحتی و محیطی بهتر از ضروریات دانش یک معمار است.

معماری همسو با طبیعت

در زندگی امروز، ارتباط ما با طبیعت و محیط طبیعی به حداقل خود رسیده است. معماران و طراحان حرفه ای در تلاشند تا بتوانند این ارتباط و پیوند میان انسان و طبیعت را دوباره بازگردانند. در این راستا راهکارهای چندی را می‌توان ارائه داد که در مقاله زیر به آن خواهیم پرداخت:

به چه میزان پیوند معماری و طبیعت را لازم میدانید؟

انسان امروز هرچقدر هم که با مدرنیته عجین شده باشد، اما همواره به دنبال راهی برای ارتباط خود با طبیعت بوده است. معماری به گونه‌ای مانعی شده در برابر ارتباط طبیعت و انسان‌ها. اما معماران امروز تلاش می‌کنند تا طبیعت را به ساختمان‌های مدرن خود بکشانند. در طراحی‌های این روز‌ها به وضوح حضور فضای سبز و تلاش معمار را برای پیوند معماری و طبیعت اطراف می‌بینید.

در این متن درصدد هستیم تا روش‌هایی را مبنی بر برقراری مجدد ارتباط عمیق انسان و طبیعت بررسی کنیم:

۱- معماری بیومیمتیک (Biomimetic Architecture)

معماری بیومیمتیک تقلیدی از سیستم ها و فرآیندهای طبیعت است. یعنی برداشتی از چگونگی زندگی گیاهان، حیوانات و دیگر اشکال حیات. در طبیعت همیشه می‌توان راه حل هایی را برای انطباق خود با محیط و تغییرات ناشی از اقلیم و یا مسائل این چنینی یافت. همچنین راه حل هایی را برای زنده ماندن در وخیم‌ترین شرایط آب و هواهایی اعم از طوفان‌ها و… .

معماران و طراحان تا حد زیادی از مکانیسمی الهام گرفته اند. هر گیاه، حیوان و سایر اشکال زندگی در درون خود دارند تا با محیط اطراف خود سازگار شوند. تقلید از مکانیسم های آنها از طریق فناوری‌های مدرن و استفاده از آن در طراحی سازه ها راهی برای تلفیق معماری و طبیعت برای سازگاری ساختمان با محیط است.

Image 2_Eastgate center, inspired by Termites_© www.livinspaces.netls-tvwatch-how-the-eastgate-center-in-zimbabwe-cool

۲- معماری بیومورفیک (Biomorphic Architecture)

الهام گرفتن برای طراحی از اشکال موجود در طبیعت به عنوان معماری بیومورفیک شناخته می شود. فرم‌های طراحان و معماران یا مستقیماً از درختان، برگ ها، حیوانات، پرندگان و غیره الهام گرفته شده اند یا به صورت انتزاعی از آن‌ها برداشتی آزاد شده است. فرم های الهام گرفته شده از طبیعت در معماری، کاربران فضا را به دنیای طبیعی و پیوند مردم را محیط طبیعی نزدیک می کند.

Image 2_Aqua Tower, inspired by striated limestone outcroppings of the Great Lakes area_© Steve Hall

۳-فضاهای باز و طراحی منظر

وجود فضاهای باز و محیط طبیعی در ترکیب با فضاهای ساخته شده و ساختمان‌ها به کاربران این امکان را می دهد که در ارتباط دائمی با طبیعت زندگی کنند. همزیستی معماری و طبیعت با یکدیگر باعث ایجاد حس مثبت و شادابی در افراد می شود و آسیب های محیطی را می‌تواند به حداقل می رساند. ارتباط با طبیعت می‌تواند روحیه‌ای تازه و فرش را برای افراد رقم زند.

Image 1_Prestige University, Indore_© Sanjay Puri Architects

۴-استفاده از مواد طبیعی

استفاده از مواد به دست آمده از طبیعت به صورت خام یا پالایش یافته یکی از رویکردهای عالی برای تلفیق معماری و طبیعت است. همه ما در روزمرگی‌های خود با مصالح و متریال موجود در فضا و معماری در تماس مستقیم هستیم. بنابراین استفاده از مواد طبیعی مانند چوب، خاک رس، گل، سنگ، و … محیطی طبیعی را در فضا ایجاد می کند.

همچنین، انتخاب یک پالت رنگی متشکل از رنگ‌های موجود در طبیعت مانند خاکستری، سایه‌های خاکستری، آبی، قهوه‌ای، سبز خاکی ، فضای هماهنگی بین خود و طبیعت ایجاد می‌کند. به‌کارگیری متریال‌هایی که می‌تواند به عنوان عناصر معماری برای مثال مبلمان استفاده شود نیز در این موضوع مهم است. صندلی‌ها و میزهای چوبی از مثال‌های این مورد است.

Image 3_Design coexisting with nature, Guest house in Kyoto by B.L.U.E. Architecture Design Studio_© Toshiyuk

پله ها نقش اساسی در مدرن نمایاندن ساختمان‌ها ایفا می‌کنند. می‌توانند همانند مجسمه‌ای زیبا جلوه کنند و یا جزیی از طراحی زیبای خانه باشند. در ادامه به بررسی نمونه‌های جذابی از پلکان‌ها می‌پردازیم که می‌توانند ساختمانی زیبا و دیدنی را در معرض نمایش قرار دهند. در مقاله قبل چندی از این پله‌ها را بررسی کردیم. در نوشته زیر به ادامه معرفی پلکان می‌پردازیم:

میزان تاثیر پله در زیبایی ساختمان را تا چه میزان می‌دانید؟

مسیری ارتباطی بین دو سطح است علاوه بر سهولت در رفت و امد زیبایی ظاهری نیز مورد توجه است. پله های پیچ در مکان هایی کاربرد دارد که در آن هم محدودیت جا و هم زیبایی مطرح باشد. متریال چوب مورد استفاده در این پله به صورت سیال حرکت میکند. در نگاه بعدی در طبقات بالا از چشم پله به صورت گلبر گ هایی از گل که با ریتم خاصی در حرکت است دیده می شود.

یکی از فعالیت هایی که در کلینیک تخصصی طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی، در گروه مهندسی ایران معماری (دکتر آرتور) صورت می پذیرد، مطالعه وشناخت روش ها وتکنیک های نوین طراحی داخلی است.لذا یکی از رویکرد های اصلی این گروه تلفیق نظریه های علمی با روشهای عملی است. در این خصوص می‌توان به استفاده از نوین‌ترین روش‌ها برای طراحی داخلی اشاره داشت.

پله‌های کنسول

پله‌هایی به صورت شناور قرار می‌گیرند. به صورتی که معمولا درون دیوار‌ها با ساختی متفاوت اجرا می‌شود. اجرای آن پیچیده بوده و سختتر از پلکان‌های دیگر است. این نوع پلکان بسیار مدرن و مینیمال است. ممکن است فقط جنبه‌ی زیبایی آن مد نظر بوده وایمنی این پله شاید از منظری کم بوده باشد.

پلکان دو شاخه (Bifurcated Staircases)

پلکان‌های دوشاخه‌ای که از یک پلکان ثابت در سطحی پایینتر از خود شروع می‌شوند. درسطح میانی طبقه تقسیم می‌شوند و همزمان در دو جهت مخالف بالا می‌روند.این پلکان می‌تواند به صورت مجلل و سلطنتی در خانه و ساختمان شکل گیرد. فضایی را ایجاد می‌کند که ورود و خروج از آن راحت بوده و ایمنی را تامین می‌کند.

نردبان‌های معماری( Architectural Ladders)

در حالی که گزینه مناسبی برای جابجایی مکرر بین طبقات نیست، نردبان‌های دائمی، متحرک یا تاشو می‌توانند دسترسی نامنظم را به مناطقی که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند، مانند فضاهای زیر شیروانی، فضاهای خواب مرتفع، یا انبارهای بالا و کتابخانه‌های خانگی فراهم کنند. این نردبان‌ها جزوی از مبلمان‌های متحرک هستند و ‌می‌توانند فضایی متفاوت را در معرض دید قرار دهد.

آسانسورها و پله‌های برقی خانگی

اگرچه ممکن است این راه‌حل‌ها ارزان و یا به‌صرفه نباشند اما می‌تواند برای کسانی که توان مالی خوبی دارند جذاب باشد. استفاده از نردبان برای پیمایش بین سطوح به معنای فکر کردن به خارج از چارچوب است، بیایید جلوتر برویم و به داخل آن نگاه کنیم. سیستم های آسانسور خانگی، به ویژه آنهایی که بر روی طراحی آسانسور پلت فرم مانند HomeLift جمع و جور کار می کنند، تقریباً به فضای کمی مانند یک راه پله مارپیچ نیاز دارند، بدون خطر یا فشار اضافی.

مسیرها و پله‌های برقی خانگی

با شکلی شبیه به پلکان خطی سنتی، جابجایی آن احتمالاً آنقدر که فکر می‌کنید فضای اضافی را اشغال نمی‌کند و سازندگان آسانسور خانگی مانند Otis اکنون به طور خاص آسانسورهای کم مصرف با ویژگی‌های پایدار داخلی را توسعه می‌دهند.

طراحی پلکان‌های مدرن

پله ها نقش اساسی در مدرن نمایاندن ساختمان‌ها ایفا می‌کنند. می‌توانند همانند مجسمه‌ای زیبا جلوه کنند و یا جزیی از طراحی زیبای خانه باشند. در ادامه به بررسی نمونه‌های جذابی از پلکان‌ها می‌پردازیم که می‌توانند ساختمانی زیبا و دیدنی را در معرض نمایش قرار دهند.

وجود پلکان‌ها در خانه چقدر بر زیبایی آن می‌افزاید؟

پله‌های ساختمان‌ها می‌تواند سیالیت فضایی را به دنبال داشته باشد و یا می‌تواند به عنوان شخصیت و هویتی جداگانه در خانه قرار گیرد. گاهی می‌تواند به صورت مستقیم و عمودی شکل گیرد و یا به صورت گردان ساخته شود. پله‌ها را می‌توان به عنوان ستون فقراتی از خانه دانست. تغییر جهت و زاویه می‌تواند به وسیله پله‌ها صورت گیرد و این تفییر به زیبایی شکل گیرد.

در ادامه نمونه‌هایی را بررسی خواهیم کرد:

پله‌های مستقیم:

در پله‌های مستقیم فضای بیشتری را برای طراحی باید در نظر گرفت. توسط دیوارهای اطاف محکم شده‌اند. از طرفی با توجه به نوع ساختار آن معمار فضای بیشتری برای طراحی خانه و ویلا را دارا خواهد بود. طراحی ساده‌تری نسبت به باقی انواع پله را نیز داشته و استفاده و نصب آن راحتتر خواهد بود. اما می‌تواند ظاهری ساده سبک و یکنواخت داشته باشد.

مستقیم

پله‌های نبشی ( ساخته شده در گوشه ها)

این پله‌ها در گوشه‌ها جای گذاری می‌شوند. اغلب با چرخشی ۹۰ درجه به بالا می‌رود. شکل‌های متفاوتی از آن را می‌توان دید که به صورت‌های U , L و حتی S شکل به نوعی ساده ساخته می‌شوند. برای مثال پلکان L شکل با یک چرخش ۹۰ درجه و پله U شکل با دو چرخش ۹۰ درجه به طبقات دسترسی پیدا می‌کند. این نوع پلکان علاوه بر حضوری بصری، می‌تواند برای افزایش حریم خصوصی و ایمنی بین طبقات مورد استفاده قرار گیرند.

گوشه‌ای

پلکان با پیچش

پله‌هایی را شامل می‌شود که با چند چرخش ۹۰ درجه به طبقات بالایی دسترسی را فراهم می‌کند. اجرای به نسبت دشوارتری داشته و رفت و آمد نیز در صورت نبود ایمنی سختتر خواهد بود. اما در صورتی که چاره‌ای جز اجرای آن نباشد باید تمهیدات لازم جهت ساخت و اجرای آن فراهم شود.

پیچش

پلکان مارپیچ و حلزونی

ماننده دهانه‌های آتش‌نشانی میله‌ای در وسط قرار گرفته و حائل پله است. این نوع پله می‌هواند به صورت مجسمه‌ای زیبا رخ بنماید. رفت و آمد راحتتر بوده و زیبایی را نیز به همراه دارد. به دلیل پیچش‌های نرم و تدریجی فضای ایمن‌تری را در پی ارد و به آرامی به پایین هدایت ‌می‌کند. سطح کمی را اشغال می‌کند و فضایی ظریفتر و معمارانه‌تر را فراهم می‌کند.

اسپیرال

پله‌های باز یا بسته

این نوع پله‌ّ به علت شکل مینیمال و مدرن خود مورد توجه طراحان است. اما ممکن است به دلیل ایمنی پایین برای کودکان و یا سقوط اشیا مورد پسند افراد نباشد. سقوط‌ وسایلی مانند گوشی ‌های موبایل از افراد در این نوع پله‌ها تجربه‌های نگران کننده‌ای برای کاربران فضا است.

پله باز

تا این قسمت از مقاله برخی از پله ها را بررسی و عکس‌های هر کدام را ملاحظه کردید. در مقاله بعد می‌توانید نمونه‌های دیگری از این پله‌ها را ملاحظه کرده و برای ساخت ساختمان‌ّهای خود با توجه به سبک انتخابی فرم و حجم بنا از آن‌ها استفاده کنید. در این مورد می‌توانید با دفتر معماری آرتور و همکاران مشورت کنید.

مهندسی عمران و معماری

این روزها شاهد ترکیب این دو مهندسی با هم هستیم. اما در اصل دارای تفاوت هایی هستند. که شاید بتوان منشا جدایی این دو رشته از یکدیگر را دوره رنسانس خواند. در زیر به مختصری از ویژگی های این دور رشته خواهیم پرداخت.

آیا تفاوت‌ها و شباهات دو رشته معماری و عمران را می‌شناسید؟

از گشته تا کنون معماری و عمران با یکدیگر کار کرده‌اند. تکنیک های ساخت و ساز کاری بود که به صورت جمعی و تعاملی شکل می‌گرفت. به مهارت‌ها و عملکرد فرد بستگی داشت و هرکسی با توجه به مهارت خود گوشه‌ای از کار را میگرفت. این مهارت و توانایی نسل به نسل به صورت شفاهی و دهان به دهان منتقل شد .

معماری

همانطور که گفته شد این روند از دوره رنسانس شروع به تغییر کرد. آرام آرام معماری به فنی تخصصی تبدیل شد. رسم پرسپکتیو، روش‌های شناخت و تحلیل فضا و همینطور تفکر و پیش‌برد اهداف مسیر حرکت معماری را تغییر داد. از این رو در اینجاست که معماری راهش را به صورت مستقل ادامه می‌دهد و نسل‌های معماران نام آشنا از جمله آلبرتی و برونلسکی پدیدار می‌شوند. این معماران در تلاش بودند تا خلاقیت را چاشنی مفاهیم معماری و طراحی فضا کنند.

عمران

نام مهندس عمران در وانفسای دوران انقلاب صنعتی ظاهر می گردد. مهندسی عمران رشته‌ای با منشاء نظامی است که قدمت آن به قرن چهاردهم باز میگردد. از آن پس با تخصیص برخی مهندسان نظامی برای طراحی انبارهای صنعتی در قرن ۱۸در انگلستان ظهور کرد.شاید بتوان اولین مهندس عمران شناخته شده را جان اسمیتون دانست . وی همچنین مسئول ایجاد انجمن مهندسین عمران است که به گرد هم آوردن متخصصان برای تصور و اجرای کارهای بزرگ اختصاص دارد.

در نتیجه از قرن نوزدهم به بعد می‌توان صنعت ساخت و ساز را مدیون سه نسل دانست: سازندگان بنا،‌ معماران و مهندسان عمران.

باتبدیل شدن آرام جوامع به جامعه‌ای مدرن و همینطور بازتاب آن در ساختمان‌ها بعد از انقلاب صنعتی شاهد تحولات بزرگی هستیم. امروزه میبینیم تمامی ساختمانهای بلند و جذاب کاری گروهی است. ویا کار معماری است که مهندسی عمران را به خوبی می‌شناسد. بهترین معماری ساخت بنا را آن‌هایی دارند که ترکیب جذابی را از مهندسان و معماران در کنار هم پدید آورده است. طراحی سازه‌ای طرح‌های خلاقانه معمار و ساخت درست آن بر عهده مهندسین عمران است.

در دفتر معماری آرتور و همکاران شما شاهد بهترین همکاری مهندسین با یکدیگر هستید. طراحی های خلاقانه و ایده پردازی ‌های جذاب با کمک خبره ترین مهندسان عمران و اجرا قابل ساخت است. در زیر می‌توانید نمونه‌هایی از این ساختمان‌ها را مشاهده می‌کنید:

ویلای طالقان

طراح: آرتور امید آذری

مکان: طالقان

ویلای طالقان در بستری سبز و پویا شکل گرفت. ایجاد نظرگاه در مجموعه برای استفاده از طبیعت پیرامون از اهداف طراحی است. طبقات بر اساس شکل بستر و احترام به سایت شکل گرفت و سبب ایجاد فضاهای پویا همانند کنسول های معلق و بام های سبز گردید. در این سایت از انرژی خورشیدی برای تامین سرمایش و گرمایش استفاده شده است.

ویلای طالقان
ویلای طالقان

ویلا دره

معماران: امید آذری، جعفر لطف الهی

کارفرما: خانم دادیار

سایت پروژه در لبه شمالی بومهن واقع شده است. جایی که در دامنه کوه و نزدیک چشمه قرار دارد. هندسه ویلا دره نتیجه دگرگونی سه منحنی موجود در توپوگرافی زمین در سه سطح می باشد. هدف پروژه کمترین میزان دخل و تصرف در وضع طبیعی زمین است. این، یک حمله شاعرانه از منحنی های زمین به ویلا می باشد. دگرگونی فرم ویلا با برخواستن ارتفاع منحنی ها در امتداد جنوب و برای تسلط یافتن دید و منظر ویلا به چشم انداز دره مقابل آن آغاز می شود. در ادمه حرکت این خطوط سلسله مراتب فضایی ویلا در سه طبقه شکل می گیرد.

ویلا دره
ویلا دره

روند طراحی ساختمان های مدرن در سال ۲۰۲۱

مقاله زیر بخش دوم از تحقیق برگرفته از تحلیل سالانه سایت آرک دیلی است. گروه آرک دیلی توانسته است با آنالیز و بررسی ساختمان ها به عناصر و جزییاتی در طراحی این بناها برسد که مرتبا در حال تکرار بوده و یا قوی ترین بازخورد ها را داشته اند.در زیر به بررسی این مقاله خواهیم پرداخت.

آیا چگونگی ساخت و معماری ساختمان های موفق را زیر نظر داشته اید؟

در بخش دوم به بررسی دیگر موارد تحلیل و بررسی آرک دیلی پرداخته خواهد شد:

ترکیب معماری و طبیعت

رنگ ها

راه حل های هوشمند و برنامه ای

در ادامه بحث به بررسی هریک با نمایش عکس ها پرداخته ایم:

ترکیب معماری و طبیعت

باغ های داخلی

این روزها معماران در تلاشند تا بتوانند معماری و طبیعت را با انسان پیوند دهند. از فضاهای سبز و کاربرد گیاهان و درختان در ساختمان ها مسئله ای است که می تواند بسیار مورد اهمیت باشد. زیرا گیاهان و فضاهای سبز می تواند روحیه افراد را عوض کند. از این گیاهان میتواند به طراحی داخلی به مقدار بسیار زیاد کمک کنند. فضاهای سبز می تواند به شکل های متفاوتی در ساختمان مورد استفاده واقع شود. فضاهای سرد و بی روح مانند اداری را می توان با حضور گیاهان منعطف سازند.

به عنوان روف گاردن و فضای سبز در نمای پنجم می تواند فضایی دلچسب را فراهم کند. از طرفی درون ویدها و فضاهای باز می تواند با گیاهان جذاب تزیین شود. گونه های متفاوتی از گیاهان وجود دارد که باید با توجه به طراحی فضا انتخاب شوند. نورگیری و سایه اندازی برای استفاده از گیاهان بسیار موثر است. در زیر نمونه هایی از این طراحی را می توان دید:

طراحی داخلی با گیاهان
فضای اداری با گیاهان

رنگ ها

رنگ در طراحی داخلی

رنگ عاملی مهم در طراحی فضا می باشد. می توانند به شیوه های مختلف تاثیراتی بنیادین در زندگی بر جای گذارند. که از جمله مهم ترین آنها می توان به تاثیر آنها بر احساسات اشاره کرد. جهانی که انسان در آن زندگی می کند. متشکل از هزاران رنگ و تونالیته های مختلفی است که موجودات و اشیا را برای ما جذاب تر و حتی به گونه ای معنوی، عمیق تر نشان می دهند. هر کدام به سبب ویژگی های شیمیایی و روانشناسانه ای که دارا هستند. منبع مهمی از انرژی، در جهت فزونی سلامت و نشاط روح و روان در انسان ها به شمار می روند.

هماهنگی در رنگ مثل هماهنگی در نت های موسیقی است. و از اهمیت ویژه ای در ایجاد هارمونی مناسب و چشم نواز به مانند قطعه موسیقی برخوردار است. برای رسیدن به اهدافی همچون کارکرد مناسب، زیبایی بصری، هارمونی فضایی، و تأثیر محیطی و روانی مؤثر و مثبت در طراحی داخلی، مستلزم استفاده هماهنگ، منسجم، معنی‎ دار و زیبا از عناصر طراحی است. در یک طرح مطلوب همه عناصر و اجزاء در نسبت به تاثیرات کیفی و معنایی که به فضا اعمال می کنند در ارتباطی تنگاتنگ با هم قرار دارند.

بر این اساس، موفقیت هر طرح بستگی کامل به چگونگی ترکیب عناصر و الگوهای سه‎ بعدی فضا دارد. تجربه سالیان دراز کار با رنگ ثابت کرده است. که رنگ ها نیز مثل انسان ها، از جهات مختلف با یکدیگر مرتبط اند و سلیقه ها و صفات مشترکی دارند. و یا برعکس ناهموان و متضاد یکدیگرند.رنگ بندی اتاق ها و استفاده از مصالحی که بتواند خصوصیات رنگی و بافت مورد نظر ما را برآورده سازد. بسیار مهم و در عین حال قدرت اعمال نفوذ بر تغییرات کالبدی فضا را نیز داراست؛

رنگ در طرای داخلی
داخلی با رنگ
استفاده از رنگ

راه حل های هوشمند و برنامه ای

الحاقات و تزیینات

در تزیین و استفاده از جزییات باید حتما به موارد استفاده از عناصر بسیار توجه داشت. استفاده زیاد از این موارد می تواند محیط را از جلوه خاص خود دور کند. و یا کمبود آن ها نیز ممکن است فضا را بی روح جلوه دهد. از رنگ مناسب و تزیینات درست بسیار می تواند در محیط تاثبر گذار باشد. الحاقات می تواند مواردی مصنوع و یا طبیعی باشد که در محیط قرار می گیرند. توجه به نوع الحاقات و تزیینات در محیط باید با توجه به نوع سبک انتخابی شما در کل ساخت خانه باشد.

این‌ روزها علاوه بر اینکه پلان و نقشه خانه و ویلا برای افراد مهم است، به همان میزان سعی برآن دارند تا چشم انداز خوبی را نیز در فضای سکونت خود داشته باشند. در ادامه به بررسی برخی پروژه‌های دارای چشم‌اندازهای جذاب خواهیم پرداخت.

چشم‌انداز ویلا و یا خانه به چه میزان برای شما دارای اهمیت است؟

ما انسان‌ها همیشه به دنبال زیبایی بوده‌ایم. تنوع در داشتن همین زیبایی برای ما لذت بخش است. شاید هرکدام از ما در اتاق‌هایمان دوست داشته باشیم فضایی دلچسب از مناظر را تجربه کنیم. شاید بخواهیم بجای تزیینات مصنوعی و تجملات از چشم‌اندازی جذاب و فوق‌العاده در محیط زندگیمان استفاده کنیم. آوردن طبیعت به فضای خانه و یا ویلاها هنری‌است که معمار را به سمت و سویی دیگر برای نمایش خلاقیت و ایده ‌ها می‌کشاند.

خانه‌هایی که معماران و طراحان زبردست و خلاق در حال طراحی آن هستند، سعی دارند تا از تمامی پتانسیل‌های موجود در سایت استفاده کنند. به این منظور شاید روزها مشغول بررسی سایت و پیشینه آن،‌ جذابیت‌های سایت و منظره، گیاهان و دسترسی ‌ها و دیگر مسئله مهم یعنی چشم‌انداز باشند. ویلاها معمولا به علت قرار گیری در مکان‌های بکری همچون کنار جنگل‌ها و یا سواحل دارای ویو‌های جذابی هستند. معمار خلاق با سکانس‌بندی های متنوع در بنا می‌تواند فضای طبیعت را به داخل خانه بکشاند. پیوند میان طبیعت و معماری و انسان را حفظ کند . و محیطی پویا را برای کاربران فراهم آورد.

این روزها در ویلاها با استفاده از کرتین والها، پنل‌های شیشه‌ای و قاب‌های بزرگی که کف تا سقف را با شفافیت تمام به نمایش می‌گذارند ساخته‌ می‌شوند. این عناصر می‌تواند مرز درون و بیرون را ناپدید کنند. در زیر به بررسی چند ویلا و خانه پرداخته‌ایم که دارای ویو‌های زیبا با پنجره‌هایی شگرفت هستند.

نمونه‌هایی از طراحی ویلاهای مدرن با چشم‌انداز‌های ویژه

House Winkel / Sasaki

این خانه در سویئس واقع است و چشم‌اندازی دلنواز به سمت رودخانه زوریخ دارد. پشت خانه جعبه‌ای با شیشه‌ای بزرگ و شفاف طراحی شده که رو به این رودخانه ساخته شده است. سراسر اتاق‌های خانه پر از شیشه‌هاست. در زمستان فضایی گرم و در تابستان به وسیله لوورها سایه‌اندازی می‌شود. درون خانه نیز به سبکی مدرن و مینیمال طراحی شده و فضایی سبک و سیال را در پی دارد.

House Winkel by swissFineLine | Manufacturer references
House Winkel by swissFineLine | Manufacturer references
House Winkel by swissFineLine | Manufacturer references

Villa Düsseldorf / Braun Architekten

در این ویلا معمار کل ویو پشت خانه را با شیشه پوشانده است. شیشه‌هایی که کشویی هستند و ساکنان و کاربران فضا را به سمت تراس‌ها هدایت ‌می‌کنند. آن‌ها با سیستمی خودکار می‌توان فضای داخلی و خارجی را با هم تجربه کنند. و در هر دو طبقه تعامل بین تعضای دو طبقه همچنان برقرا باشد.

Villa Düsseldorf by swissFineLine | Manufacturer references
Villa Düsseldorf by swissFineLine | Manufacturer references
Villa Düsseldorf by swissFineLine | Manufacturer references

نمونه‌هایی از طراحی ویلاهای مدرن با چشم‌انداز‌های ویژه در برند آرتور

ویلا دره یا والی

پروژه در لبه شمالی بومهن واقع شده است. جایی که در دامنه کوه و نزدیک چشمه قرار دارد. هندسه ویلا دره نتیجه دگرگونی سه منحنی موجود در توپوگرافی زمین در سه سطح می باشد. هدف پروژه کمترین میزان دخل و تصرف در وضع طبیعی زمین است. این، یک حمله شاعرانه از منحنی های زمین به ویلا می باشد. دگرگونی فرم ویلا با برخواستن ارتفاع منحنی ها در امتداد جنوب و برای تسلط یافتن دید و منظر ویلا به چشم انداز دره مقابل آن آغاز می شود. در ادمه حرکت این خطوط سلسله مراتب فضایی ویلا در سه طبقه شکل می گیرد.

در طبقات اول و دوم این منحنی ها به درون ویلا تغییر مسیر داده اند و موجب شکل گیری حیاط داخلی و وید شده اند. نقش این حیاط به عنوان فضای واسط (مفصل) می باشد. که سلسه مراتب فضایی را حول خود سازماندهی می کند. حیاط داخلی، فضای پذیرایی را از استخر در طبقه اول و خواب والدین را از خواب فرزندان در طبقه دوم ایزوله می کند، در نهایت دو خواب به چشم انداز دره و حیاط مشرف شدند و خواب سوم نیز به سمت کوه و حیاط مشرف شد.

ویلا دره

ویلای طالقان

ویلای طالقان در بستری سبز و پویا شکل گرفت. ایجاد نظرگاه در مجموعه برای استفاده از طبیعت پیرامون از اهداف طراحی است. طبقات بر اساس شکل بستر و احترام به سایت شکل گرفت و سبب ایجاد فضاهای پویا همانند کنسول های معلق و بام های سبز گردید. در این سایت از انرژی خورشیدی برای تامین سرمایش و گرمایش استفاده شده است.

ویلای طالقان

طراحی مجتمع‌های اداری تجاری

در این بخش در راستای ساخت پروژه‌های چند منظوره دفتر معماری آرتور و همکاران به توضیحی اجمالی در خصوص ساخت این‌گونه بناها پرداخته خواهد شد. این دفتر علاوه بر ساخت و طراحی ویلاهای مورد نظر شما می‌تواند در راستای تحقق اهداف دیگر نیز پاسخگو باشد.

آیا تا به حال به چگونگی طراحی مجتمع‌های اداری-تجاری و یا چند منظوره فکر کرده اید؟

در طراحی فضاهای اداری در این مجموعه ها توجه و اهمیت به نور روز و برخورداری کل مجموعه اداری از آن جزوی از ملزومات طراحی است. علت اهمیت این موضوع استفاده کارمندان به مدت طولانی از فضاها است. از طرفی طراحی این مجموعه‌ها برای حالتی بهتر و پر بازده بهتر است به صورتی تعاملی صورت گیرد که کارمندان بتوانند در این فضاها به گفتگو بپردازند. استفاده مناسب از مبلمان‌ها و دیوارهای شفاف می‌تواند گزینه‌های مناسب در خصوص طراحی داخلی این مجموعه‌ها باشد.

اهمیت نور روز درطراحی فضاهای اداری

همانطور که گفته شد مسئله نور روز در طراحی فضاهای اداری بسیار پر اهمیت است. از این‌رو محققین مقالات زیادی را در این خصوص نگاشته‌اند.

در طراحی این فضاها معمولا استفاده از نماهای دو پوسته پیشنهاد می‌گردد. و همینطور استفاده از تابشبند‌هایی مناسب با فضا که بتواند نور را به صورت کنترل شده وارد فضا کند. با توجه به اینکه کارمندان با سیستم‌های کامپیوتری مشغول به کارند توجه به نکته خیرگی نور نیز از اهمیت وافری برخوردار است. شاید بتوان با توجه به شیشه‌های ارسی در معماری ایرانی و همینطور تابشبند‌های مورد استفاده آنان به طرح‌های جالبی رسید. مدرن سازی این ایده‌ها با معماری روز دنیا می‌تواند پاسخگوی برخی مشکلات در زمینه نور رسانی باشد.

نمونه‌های طراحی مجتمع‌های اداری و تجاری

Roche Multifunctional Workspace Building 

معمار: Christ & Gantenbein

این بنا نمونه‌ای کامل از ترکیب و تعامل فضاهای مختلف با یکدیگر است. می‌توان به وضحو در طراحی فضاها تعامل و ارتباط فضای صنعتی با اداری را مشاهده نمود. این پروژه بازنگری دوباره از محیط‌های شهری و معماری و انسانی است. پلان با نظر به فضاهای اداری باز و یا اپن آفیس‌ها طراحی شده است. فضایی یکپارچه با در نظرگرفتن ارتباطی دوستانه میان کارمندان . بدنه شیشه‌ای و فراخی پلان نور روز را به راحتی برای کارمندان فراهم می‌کند و روشنایی مطلوبی را نشان می‌دهد.

این بنا مکعبی ساده و کاملا مدرن را پیش روی بیننده قرار می دهد. فرم و هندسه خالص رنگ سفید و مصالح اکسپوز می‌تواند نمادهای جالبی از ارتباط تنگاتنگ معماری و صنعت مدرن این روز‌ها را نمایش دهد. طراحی نمای ساختمان با توجه به صنعتی بودن آن و پیوند صنعت ومعماری به صورت تیر‌هایی اکسپوز کار شده‌اند. از طرفی عناصر پیش‌ساخته و پیش تنیده صنعتی، انعطاف پذیری جذابی را به بنا می‌بخشد.

نمونه‌های طراحی مجتمع‌های اداری و تجاری و چند منظوره برند آرتور

مجتمع چند منظوره دماوند

استراتژی طراحی پروژه اداری و تجاری دماوند، ، ایجاد بستری پویا و انعطاف پذیر برای تعامل شهر و بنا است. پروژه در امتداد بزرگراه تهران- دماوند شکل گرفته است. تلفیق فضاهای خارجی و باز مجموعه از طریق شیب ملایم بام بخش های مختلف مجموعه با بستر پیرامون خود در شهر است.

مجتمع چند منظوره دماوند
مجتمع چند منظوره دماوند
مجتمع چند منظوره دماوند

فرانک لوید رایت

خانه آبشار

((…می بینید که من این افتخارات را یکی یکی بدست آورده‌ام، انتظار داشتم هر افتخاری بتواند روحم را به غوغا تشویق و درونم را به خروش وادارد.اما برعکس به نظر می رسد هرکدام از این افتخارات سایه‌ای شده‌اند بر غرورم و باید با فروتنی درمانش کنم)).

سخنرانی رایت در گرفتن مدال طلا در سال ۱۹۴۰

اسکیس رایت از خانه آبشار

معماری رایت به وضوح تعریف مشخصی از معماری ارگانیک را ارائه می‌دهد. او با ساخت خانه آبشار روابط بین انسان، معماری و طبیعت را دوباره بازگو می‌کند. خانه آبشار را می‌توان بنایی دانست که از زمین روییده و با غرق شدن در طبیعت و رشد با آن شکل گرفته و فضاها را در هم تنیده است. حرکت آهسته و نرم در لابه‌لای درختان و پایانی شکوهمند در انتها که با نظرگاهی روبه جنگل پایان می‌یابد. استفاده از مصالحی با رنگ و بافت‌های مطابق با اطراف و محیط بنایی را به نمایش می‌گذارد که گویی جزئی از مناظر اطراف است.در بیرون بنا تراس‌ههای افقی با عناصر عمودی مانند هسته مرکزی خانه یعنی شومینه کار می‌کند و این تعادل در کاربست اجزای افقی و عمودی نمایشی جالب از همکاری معماری با طبعیت را به اجرا می‌گذارد. آبشار و نمای زیبای آن در تداخلش با بنا ستودنیست. او میخواست علاوه بر کیفیت بصری آبشار که در ابتدا چشم‌ها را به خود خیره می‌کند، درون خانه حضورش کاملا محسوس باشد. این امر با طنین صدای آبشار و سرازیر شدن آب در زیر ساختمان ممکن شده است. حضور بافت ارگانیک مصالح نیز به وضوح درون خانه پیداست.

خانه آبشار در نمایی پاییزی

در معماری رایت به گفته خودش می‌توان وضوح رشد خانه‌ها و بنا را از یک هسته مرکزی در نظر گرفت. این هسته در خانه آبشار شومینه خانه را در برمیگرد. طرح پلان خانه اعم از جای‌گیری اتاق‌ها و آشپزخانه و دیگر فضاها مانند شاخه و برگ درختان در حال رشد و شکل‌گیری است. از مرکز آن یعنی شومینه اغاز و به سرتاسر خانه سرایت می‌کند.رایت در این ساختمان علاوه بر طراحی کلی ساختمان به طراحی مبلمان آن هم پرداخته است. و می‌توان حضور تفکر ارگانیک را در اجزای خانه احساس نمود.

خانهٔ آبشار یکی از برترین آثار معماری قرن بیستم با تصاویر با کیفیت و جذاب

شومینه خانه آبشار به عنوان هسته مرکزی

فرانــک گــهری

(موزه گوگنهایم)

((…در واقع فرانک هنوز کار با کامپیوتر را نمی‌داند، جز اینکه آن را به سمت کسی پرتاب کند.))

دیالوگی از فیلم سیدنی پولاکس ( اسکیس‌های فرانک گهری)



اسکیس از فرانک گهری
اسکیس از فرانک گهری

استودیو معماری فرانک گهری مملو از شوخ طبعی جدی گونه‌ بود. این معمار افسانه‌ای اسکیس‌های خود را خط‌خطی‌هایی می‌داند که فقط خودش می‌تواند آن‌ها را بفهمد. و شاید در اتمام پروژه با چرخاندن آن‌ها طرحی کامل از ساختمان پدیدار شود. گهری را می‌توان پیشتاز سبک معماری ساختارشکنانه دانست. خطوطی هیجان‌انگیز که سرانجام خیالات و رویاهایش را می‌پیمایند و به معماری جذاب و مرموز تبدیل می‌شوند.

موزه گوگنهایم

اسکیس‌

در اسکیس و طرح اولیه موزه می‌توان خطوطی را دید که شبیه به بادبان‌های کشتی بزرگ است که در لبه رودخانه بیلبائو پهلو گرفته است. خطوطی مواج و پویا که در سرتا سر بنا دیده می‌شود. اما از نمایی دیگر در نمای تاپ (بالا یا دید پرنده) می‌توان گلی را مشاهده کرد که همواره در حال رشد و گلبرگ‌های خود را در همه جهات می‌پروراند.

The Guggenheim Museum Bilbao | Frank Gehry - Arch2O.com
نمایی از مقاطع موزه گوکنهایم

خانه بی زمان

در بخش به تحلیل خانه‌ای پرداخته خواهد شد که صاحبان آن در تلاش برای بازسازی این خانه بودند. اما شرط آن‌ها حفظ خاطره‌ها و الگوهای قدیمی بود.

(Timeless Treasure House)

معمار: studio PROTOTYPE

مساحت: ۱۴۰ متر مربع

شهر: آمستردام

در شهر آمستردام، استودیو پروتوتایپ ادغام دو خانه مسکونی را برعهده گرفت. نتیجه این بازسازی ویلایی شهری شد که با مفاهیم و کانسپت‌های تاریخی سایت طراحی شده است. این خانه کهنسال با قدمتی برابر با اوایل قرن بیستم است. و به عنوان یک خانه با محیطی بسته با فضایی سبز شناخته می‌شود.

طراحی نقشه خانه با در نظر گرفتن فضایی برای زندگی به عنوان غذا خوری، در قسمتی از خانه با چشم‌اندازی وسیع از باغ شکل گرفته است. این خانه یادآور پلان‌هایی قدیمی با الگوی اتاق‌هایی به صورت پشت بهم (back and front house/ room) است. الگو به وسیله فضای ارتباطی پله‌ها صورت گرفته است. باکس پله به عنوان هسته‌ای تاریک و مرکزی در پلان قرار دارد. این الگو به زیبایی خانه‌ای را به نمایش می‌گذارد که سکانس‌های متفاوتی از سایه روشن‌ها را با کیفیتی جذاب ارائه می‌کند.

نمایی از فضای بیرونی
آشپزخانه و ناهار خوری
چشم اندازی از بیرون

فضاهای داخلی خانه

قسمت ورودی خانه را راهرویی در بر می‌گیرد که ارتباط بین فضاها در طبقات را با ایجاد سایه روشن‌ها فراهم می‌کند. فضای داخلی و نما با آجر کارشده است. این طراحی داخلی مفهوم سنتی کانسپت اصلی طراحی را به رخ می‌کشد. آجر با مصالح دیگری همچون چوب ترکیب شده تا بتواند تعادل بصری را در خانه حفظ نماید.

از طرفی این دیوار‌های آجری تا حیاط و دیوار باغ کوچک خانه ادامه یافته‌اند. در واقع پیوستگی محوطه و فضای سبز در این خانه بدین گونه حفظ شده است. نیمکتی سیمانی فضایی را برای بازی بچه‌ها و همچنین نشستن خانواده کنار هم در محیطی باز را فراهم کرده است. این نیمکت سیمانی در نگاهی دیگر اتصال فضای باز را با خانه برقرار می‌کند.

مصالح به کار رفته
ورودی به اتاق از راهرو
راه پله
فضای ارتباطی با طبقه بالا
نمایی از فضای داخلی
نمایی دیگر از راهرو و ارتباط با فضاها

جای جای خانه، همه مواد و مصالح با تغییراتی ظریف و با رنگ‌هایی گرم در کنار هم جای گرفته‌‌اند. در این طرح محیطی آرام را در عین مفهومی سنتی اما مدرن رقم زده‌اند.این پالت رنگی در کنار مبلمان بی زمان دهه ۵۰ و ۶۰ و با قطعاتی خاص از Niels Otto Møller و Arne Vodder فضایی اصیل را در برابر چشم بیننده پدید آورده‌اند.

نمای داخلی ویلا
فضاهای داخلی
آشپزخانه و ناهار خوری

تحلیل پلان

پلان زیر تحلیلی از نقشه ساختمان را در یک نگاه ملاحظه خواهید کرد. ارتباط درون و بیرون، چشم‌انداز باغ و نشیمن‌گاه سیمانی کنار پنجره، تداخل مصالح اکسپوز و کار شده کنار هم با ظرافتی معمارانه و همچنین بازی با کنتراست رنگی سایه روشن‌ها از شاخصه‌های بارز این خانه مسکونی است.

تحلیل پلان

از اسکیس تا ساخت طراحی توسط دکتر آرتور

کانسپت ویلایی در زمین محدود

با توجه به پلان حاضر دکتر آرتور با کانسپت‌های اولیه این ویلا، ویلایی را در زمینی محدود اتود زده است. شما سازندگان محترم و همچنین خانواده‌هایی که قصد ساخت ویلا در زمین‌های محدود را دارند و خواستار ویلاهایی با ایده‌های ناب هستند، می‌توانند برای مشاوره و اطلاعات بیشتر با دفتر معماری آرتور و همکاران تماس حاصل فرمایند.

این اتود مهمترین مسئله تقسیم فضایی در درست در زمینی محدود با باکس پله است. از طرفی حس و حال و هوای این بنا که از زمان‌های دورتر برجامانده باید حفظ گردد. از این رو به دنبال حل روابط پلانی و بهترین دید و چشم انداز با حفظ و ایجاد حریم خصوصی برای خانواده است. دید و چشم انداز از باغ انتهای حیاط از دیگر عوامل مورد توجه در طراحی است. از طرفی اهمیت به حس خاطره‌انگیزی بنا از نکات مهم در طراحی این کانسپت است.

کانسپت ویلا در زمین محدود

VILLA ULIVETO

معمار: NONAME STUDIO

مساحت: ۱۷۰ متر مربع

شهر: Carovigno/ایتالیا

تحلیل سایت پلان

بنایی سفید رنگ در میان منظرهای بکر با درختان زیتون. درختانی با پیکرهای آبستره وانتزاعی. مانند مجسمه هایی از زمین رویده در کنار بنا. تلفیق معماری و طبیعیتی بکر با عناصری یکپارچه. بنا بر روی سکویی متشکل از دو مستطیل کشیده است که یکی از آنها با چرخشی، دیگری را قطع کرده است.

حجم اصلی که مکعبی سفید بوده و متشکل از فضای نشیمن است. مکعب دیگر آن را که شامل فضاهای استراحت و اتاقهای خواب است را قطع می‌کند. چرخش این مکعب سفید به دلیل حفاظت از درختی کهنسال است. این درخت در مرکز فضای اصلی تراس و همچنین بنا قرار گرفته است. مصالح ساختمان از سنگی آهکی و سفید است که در میان سبز رنگی زیتون‌ها خودنمایی می‌کند.

نمای بیرونی ویلا
نمایی از پله ها
نمایی از ویلا در تلفیق با چشم انداز

ورود به ویلا و طراحی فضای داخلی

رسیدن به ساختمان در این محیط شامل سلسله مراتبی شکل گرفته از مسیری با سنگریزه ها است. قبل از ورود کامل به ویلا، فضایی نیمه باز برای آمادگی جهت ورود با سایه بانی حصیری شکل، میسر می‌گردد.

 بر روی دیواره ها پنجره هایی قرار گرفته اند.پنجره‌هایی با سکانسهای متفاوتی از منظره طبعیت در برگرفته ساختمان را به نمایش میگذارد. این پنجره‌ها تلفیقی زیبا از معماری و طبیعت را در برابر دیدگان ساکنان با حفظ حریمی بین داخل و خارج، به نمایش میگذارد. این پنجره ها با ابعاد گوناگون که گاهی به صورت عمودی و بلند بوده و نور آفتاب را به داخل راهنمایی می‌کنند. گاه با ابعادی کوچک در دیوارها، درگاههای حضور طبیعت در خانه را فراهم می‌آورند.

درخت کهنسال
پوشش گیاهی اطراف ویلا
ورودی
نمایی از ورودی ویلا
نمای بیرونی
نمایی از مسیر ورود به ویلا

پنجرهای شاخص در آشپزخانه بنا، مستطیلی کشیده است که با نمایش برگهای درخت زیتون، فرد مشغول به آشپزی را ناخوداگاه مجبور به هنرنمایی میکند. فضایی دلباز را فراهم کرده و نوری مطبوع را در آن پخش میکند. مسیر رسیدن به حمام، به حیاط خلوتی سرپوشیده میرسد که نظرگاهی به سمت درختان زیتون را به منصه ظهر میرساند. جایی که ساکنان میتوانند طبیعت را در آغوش گیرند.

مصالح مورد استفاده در خانه شامل چوب که در عناصر دیواری مانند کمدهای اتاق و کابینتهای آشپزخانه را شکل داده و نوعی خاص از سنگی سفید مایل به صورتی که در دیوارهای آشپزخانه استفاده شده است. در قسمت پایینی مجموعه استخری قرار دارد که با دیوارهای سفید رنگ حریمی را برای ساکنان ایجاد میکند که هم پیوند فضا را با درختان حفظ کرده و هم میتواند با از آن مجزا باشد.

فضای نشیمن
فضای نشیمن
فضاهای داخلی
نمایی از فضای آشپزخانه
نمای دیگر
فضای ناهار خوری

تحلیل پلان

در زیر تحلیلی مختصر از پلان را مشاهده می‌کنید. این ویلا با نگاه تازه‌ای که در برخورد با درختان داشته است می‌تواند نمونه موفقی باشد در راستای برخورد با ساختمان‌های سازگار با محیط زیست و یا Eco-friendly. در واقع معمار این پروژه با چرخاندن دو مکعب قصد داشته با حفظ درختان سکانسی دیگر از محیط را در نظر بینندگان قرار دهد.

تحلیل پلان
تحلیل پلان ویلا

از اسکیس تا ساخت

کانسپت ویلا با رویکرد طبیعت محور

دکتر آتور با توچه به کانسپ اصلی ویلا یولیوتو، کانسپتی از ویلایی ایرانی را ارائه می‌کند. این ویلا در زمینی محدود قرار داشته و مهمترین نکته آن حفظ درختی کهنسال است. این طراحی، طراحی طبیعت محور و با رویکرد طبیعتگرایی است. دفتر معماری آرتور و همکاران می‌تواند شما را در داشتن بهترین ویلاها کمک کند. هرچند که در زمین‌های محدود و با مسایل مختلف سایت درگیر باشد.

روش دکتر آرتور برطرف کردن آن‌ها و طراحی هرچه بیشتر در همسازی با طبیعت است. ویدئو زیر نمایش کاملی از کانسپتی ایرانی در طراحی ویلا است.

villa Sicily

معمار: DAP studio

مساحت: ۹۰ متر مربع

سال: ۲۰۲۰

سایت پلان
سایت پلان ویلا

آیا ویلا سیسیلی را می‌شناسید؟

در منظره‌ای زیبا بین درختان میوه و مواد آتشفشانی، جایی در شمال شرقی سیسیل، ویلایی یک طبقه در طبیعتی بکر جا خوش کرده است. بنایی غرق در طبیعت، برای شکل‌گیری مفهومی نو از بنا. هدف از ساخت این ساختمان بازسازی محیطی بود که در زمین‌های وسیع اطراف آن محاط شده‌اند. در کنار این ساختمان نیز استخری وجود داشت که می‌توانست به شایستگی مکانی را برای لذت بردن میهمانان از چشم‌اندازی جذاب فراهم کند.

نمای خارجی ویلا
نمای خارجی ویلا
روابط محیطی



روابط بین ویلا و محوطه
نمای استخر
نمایی از استخر جلویی بنا

طراحی فضاهای داخلی

این خانه را عناصری از معماری شکل می‌دهد که همه در تلاشند تداوم دید را حفظ کرده و کیفیت بصری را  با پنجره‌هایی سرتاسری به سمت منظره بیرونی افزایش ‌دهند. موقعیت قرارگیری پنجره‌ها در پشت خانه محیطی سرپوشیده را برای حیاطی نیمه باز فراهم می‌کند که با صفحات آفتابگیر ساخته شده است.

این پانل‌ها قادر به فیلتر نور بوده و محیط را برای بهره‌گیری از حالت‌های مختلف آن فراهم می‌سازد.  در این بنا  اتاق خواب و نشیمن با فضاسازی عناصر معماری مانند کف‌سازی‌ها، مبلمان و صفحات کشویی از هم تفکیک شده اند. مصالح مورد استفاده در این ساختمان را مصالحی تشکیل می‌دهد که تداوم بخش خارجی محیط را در خانه تداعی می‌کند. چوب، سنگ‌ها و شن و ماسه در واقع متریالی هستند که می‌توان در فضای خارجی خانه آن‌ها را مشاهده نمود. استفاده از چوب در تمامی‌ خانه به چشم می‌خورد. دیوارها، سقفها همگی از چوب پوشیده شده‌اند.

فضای داخلی با چوب
فضای داخلی خانه با چوب و سنگ گدازه ای
عناصر عمودی نورگیری
عناصر عمودی برای فیلتر نوری
سنگهای گدازه‌ای
نمایی از فضای خانه با سنگ های گدازه ای

استفاده از سنگ در دیوارهای پشتی و جانبی خانه به‌کار رفته است که نماینده‌ای از گدازه‌های آتشفشانی اطراف خانه‌اند. استفاده از شن و ماسه در کفسازی بنا نیز، حس  قدم زدن در با‌غ‌های اطراف بنا را القا می‌کند. پوشش قسمت تاسیساتی استخر نیز برای یکپارچگی با نمای جلویی خانه، از پوششی چوبی با صفحات عمودی ثابت پوشیده شده است که این قسمت را در برابر آفتاب حفظ می‌کند.

نمای ایزومتریک و جزییات نما

نمای ایزومتریک ویلا
مقطع عرضی



مقطع عرضی
مقاطع دیگر
مقاطع
پلان بام
پلان بام
پلان طبقه همکف
پلان طبقه همکف

Avenue fresnaye villa

معمار Jenny Mills Architects

مساحت: ۲۳۴۹ متر مربع

سال: ۲۰۱۴

شهر: Cape Town

سایت پلان پروژه

پروژه‌ای در برگیرنده بنایی لوکس با خطوطی مدرن که فضا، مکان و مناظر را در آغوش کشیده است. ساختاری نامنظم از صفحات در ساخت بنا در ترکیب با شیشه‌ها و کاشت درختان در اطراف و باغچه به چشم می‌خورد.  خانه‌ای در سه سطح زیرزمین با فضاهای انبار سراب، خانه سرایداری، اتاق فیلم، رختشویخانه، انباری و تاسیسات ، طبقه همکف شامل آشپزخانه‌، اتاق نشمین و ناهارخوری۷ و در بیرون از خانه پارکینگ‌ها و در طبقه اول اتاق‌های خواب، سرویس‌ها واتاق‌های تعویض لباس.

نمایی از فضای داخلی

فضای نشیمن ویلا

این خانه  به نظر می‌رسد در اطراف پلکان خود رشد کرده و فضاها در چیدمان ال شکل ساختمان ساختاری روان و سیال یافته اند. تفکیک فضایی بین حریم عمومی و خصوصی در خانه دیده می‌شود که بین سطح ۱ و ۲ ساختمان با جدا سازی اتاقهای استراحت و تعویض لباس از اتاق‌های نشیمن صورت گرفته است. این فضای ال شکل با باغچه و حیاط به مستطیلی کامل تبدیل شده که این حیاط را می‌توان مرکز ساختمان نامید.

فضای ناهار خوری
آشپزخانه
نمایی دیگر از نشیمن

در هنگام ورود و حرکت در فضای بیرونی بنا، با انواع مختلفی از کاشت گیاهان روبه رو شده و احساس متفاوتی از صداها، بوها و تغییرات نور و سایه مشاهده می‌شود که حسی متفاوت از مکان را در هنگام ورود به خانه در برابر فرد قرار می‌دهد. ورودی که آمیخته شده با گیاهان و باغچه است. با ورود به خانه بازی‌ با نور و سایه  پنجره‌هایی با قاب ‌بندی منظره‌های دریا و حیاط خود نمایی می‌کنند. از طرفی می‌توان در طبقه همکف منظره‌ای از استخر خانه را با دیوار‌های سبز دید که جای دید به دریا و شهر را به خوبی پر می‌کنند. درون خانه با مصالحی چوبی با رنگ گرم ، سنگ‌های مرمری و دیوار‌های با رنگ‌های ملایم پوشیده شده است. آشپرخانه با فضایی برای فعالیت‌های خانوادگی طراحی شده است که می‌تواند فضایی برای تعامل اعضای خانواده باشد.

نمایی از حیاط ویلا
حیاط و نشیمن های استخر

حیاط و استخر ویلا

طراحی و ساخت بام سبز در ویلا به عنوان یک فناوری سازگار با محیط زیست

در این مقاله به اهمیت طراحی و ساخت بام سبز در ویلا به عنوان یک فناوری سازگار با محیط زیست ، کارآمد و پایدار پرداخته می شود. بام سبز یا بام زنده به سقف ساختمانی گفته می شود که پوشیده از پوشش گیاهی است. همچنین به عنوان یک محیط قابل رشد و دارای حیات است و بر روی لایه های ضد آب قرار می گیرد.

از طراحی بام سبز چه می‌دانید؟

در بام‌های سبز یا زنده ممکن است شامل لایه های دیگری مانند سطوح ریشه زدا و سیستم های زهکشی و آبیاری باشند. در بعضی مواقع محدودیت‌های طراحی ویلا ایجاب می کند تا گیاهان دربام و تراس ها، گلدان ها نگهداری شوند. اگرچه بام سبز به معنای واقعی محسوب نمی‌شوند. اما می توانند طراحی ویلا را به اهداف طراحی سبز نزدیک کند.

طراحی و ساخت بام سبز در ویلای خطی(برندساختمانی دکترآرتور)

بام و تراس های سبز در طراحی ویلا می توانند باعث ذخیره آب باران ، ایجاد عایق ، افزایش حس آرامش و سرزندگی برای ساکنین شود. همچنین در اطراف بام با ایجاد یک منظره زیبا و کمک به کاهش دمای هوای شهری و اثر جزیره گرمایی از فواید دیگر این بام‌ها است. بام سبز تولید سایه و زیستگاه طبیعی می‌کند. گرما را از طریق تبخیر و تعرق از هوا خارج می کند.

باعث کاهش دمای سطح بام و هوای اطراف می شود. بام های سبز در طراحی ویلا علاوه بر جذابیت بصری، فضای بدون استفاده بام را قابل بهره‌وری می‌سازد.

کاهش استفاده از انرژی، کاهش آلودگی هوا و انتشار گازهای گلخانه‌ای را می‌توان از فواید این بام‌ها دانست. همچنین بهبود سلامت و آسایش انسان، افزایش مدیریت آب، بهبود کیفیت زندگی نیز از مزایای این بام‌ها است. کنترل سر و صدا دلیل دیگری برای انتخاب بام های سبزدر ویلا است. خاک ، گیاهان و لایه هوای محبوس شده عایق صدا را ایجاد می کنند.

این موضوع می تواند به معنای کاهش سطح صدای داخل ویلا باشد. مطالعات تحقیقاتی برای تعیین نوع بام سبز مناسب ویلا و نحوه طراحی آنها بسیار مهم است. این بام‌ها باید با توجه به قوانین و در چارچوب محدودیت های ساختاری و شرایط حاکم بر محیط زیست ساخته شوند. در نهایت انتخاب بام و تراس های سبز به عنوان یک استراتژی در طراحی و ساخت ویلا باشد. و می تواند به پایداری محیطی و همچنین افزایش جذابیت بصری و زیباشناسی موثر واقع شود.

معماری ایرانی همواره در طول تاریخ، هنر آجرکاری، معماری بسیار زیبا و دلنشینی را توسط معماران خوش ذوق خلق کرده است. این میراث ارزشمند، تحولی ریشه ایی در زمینه ارتقای معماری ایرانی، سبب شده است.

در مورد تاریخ آجر در معماری ایرانی چه می‌دانید؟


آجر، مصالحی ارزشمند در معماری گذشته و معاصر در معماری ایرانی است. که به وفور در بناهای تاریخی وامروزه در بناهای معاصر و فاخر دیده می شود. استفاده نمایان از آجر در معماری ایرانی جایگاه ویژه ایی یافته است. از گذشته تا کنون از آن برای نماسازی ساختمان استفاده شده است.در دوره پهلوی اول دگرگونی در معماری ایرانی سبب استفاده از آجر در شهرسازی، بناها و… همراه با بدنه های آجری شد. استفاده تلفیقی سنت و نوآوری مشهود است.

در دوره پهلوی دوم، استفاده از آجر کم رنگ شد. اما دروره معماری معاصر این مصالح ارزشمند مجددا مورد استفاده قرار گرفت. و مخصوصا در ساختمان های مسکونی در تلفیق با روش های نوآورانه بسیار شاخص دیده می شود.
از این رو در معماری امروز برای معمارانی که به دنبال دستیابی به بیانی جدید بر پایه هویت کهن هستند، آجر همواره نوید بخش اتصال این مفاهیم در گذشته و حال بوده است. شناخت و فهم الگوهای کهن به عنوان راهنمای معماران است. که با استفاده از روش های نوآورانه و محیط های مجازی می تواند سبب شکل گیری الگوهای جدید و هویت مند شود.

مرور ادامه

طبیعت گرایی در  طراحی معماری

در این مقاله به بسط طبیعت گرایی در معماری پرداخته می شود. انسان در طول زندگی خود بر روی زمین همیشه سعی در کشف همه ابعاد آن ، از جمله بیان طبیعت در هنر دارد. طبیعت در طول تاریخ همیشه از مهمترین منابع الهام بخش بشر بوده است. از اولین آثار هنری موجود در غار تاکنون. ارسطو ، فیلسوف باستان ، از اولین کسانی بود که در مورد طبیعت به عنوان یک منبع عالی الهام نوشت. معماران همچنین از الهام از طبیعت به روش های مختلف در روند طراحی معماری خود استفاده کرده اند.

                  الهام از عناصر طبیعت گرایانه در طراحی ساختمان مسکونی موج(برند ساختمانی آرتور)

طبیعت گرایی به دلیل ظهور تحقیقات گسترده بیولوژیکی و تحول علوم طبیعی در اواخر قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم در معماری مطرح شد. و نظریه های علمی متاثر از روندهای طبیعت گرایانه ظهور کردند.که تأثیر به سزایی در طرح های شهری و معماری داشتند. فجایع زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی در دو دهه آخر قرن بیستم  که به اوج خود رسید ، از مهمترین عواملی است که باعث تاکید بر اهمیت توجه به حفظ طبیعت گردید. طبیعت گرایی از نظریه های بیولوژیکی است که از استعاره های بیولوژیکی الهام گرفته است.

مرور ادامه

ویلای خطی برند ساختمانی آرتور

ویلا یک مدل اقامتگاه است که معمولا در مساحت وسیعی از زمین ساخته شده و ااز محیط های شهری جدا شده است. هر ویلا دارای مقیاس وسیع است وهمراه با یک طراحی مدرن و لوکس ، با فضایی باز و طبیعت گرا، را به ارمغان می آورد. ویژگی دیگر این است که همه فضاهای زندگی و آرامش بخش در خود ویلا است. وجود مسیر پیاده روی ا برای دسترسی آسان در باغ یا مناظر اطراف در دسترس است. بنابراین شما می توانید به راحتی در ویلا استراحت کرده و سرگرم شوید. ویلاها فضاهای اقامتی و خدماتی کاملی دارند و امکان اقامت چند روزه و یا بیشتر را فراهم می کنند. ساخت ویلا نیاز به سرمایه گذاری در مقیاس بزرگ و همچنین طراحی و ساخت حرفه ایی است.

شرکت معماری آرتور و همکاران (AOA)
تلفن: ۲۲۹۸۳۳۸۵ و ۲۲۷۰۶۶۳۱
آدرس: فرمانیه، بلوار اندرزگو، خیابان وطن پور شمالی، بن بست هنگامه، پلاک ۳