طراحی متفاوت مجتمع مسکونی بتنی روککو
مجتمع مسکونی روککو Rokko Housing
نام پروژه : Rokko Housing
معمار : تادائو آندو Tadao Ando
موقعیت بنا : ژاپن – کوبه Kobe- Japan
زمان ساخت : ۱۹۸۱
معماری “آندو” بیش از هر چیز یادآور مفهوم سکوت در آیین های شرقی است. بدون توجه به مفاهیم سنتی شرق شاید در نگاه اول معماری “آندو” سرد و بی روح به نظر برسد، اما این فضاهای تهی، مملو از خلوص، بی پیرایگی، سکوت و آزادی است.
“آندو” که در هیچ آکادمی معماری تحصیل نکرده است ، معماری خود را تحت تاثیر طبیعت زادگاهش (اوزاکا-ژاپن) می داند و از خورشید، آسمان، سایه و آب، ابزاری برای خلق فضا ساخته است.
زمانی که “آندو” در سال ۱۹۷۰ دفتر معماری خود را تاسیس نمود معماری مدرن توسط معماران بنامی چون “کنزو تانگه” و “آراتا ایسوزاکی” در ژاپن معرفی شده بود، اما “آندو” با گرایشی متفاوت، توانست به خوبی از عهده تلفیق مفاهیم بومی و سنتی ژاپن با معماری مدرن و تکنولوژیک غرب بر می آید و به سرعت تبدیل به یکی از معماران برجسته بین المللی گردد وی در سال ۱۹۹۵ برنده جایزه معتبر پرایتزکر گردید.
مجتمع مسکونی Rokko که از سه فاز مجزا تشکیل شده است، یکی از مهمترین آثار “آندو” در جهت تعامل ساختمان ها با طبیعت پیرامون است. ساختمان های Rokko1 و Rokko2 در دامنه کوهی با شیب ۶۰ درجه قرار گرفته و در مقطع از شیب زمین استفاده کرده و بین آنها در حدود ۱۵۰۰ متر مربع فضای سبز قرار دارد.
Rokko1 شامل ۲۰ واحد مسکونی است و تمامی ساختمان با مکعب هایی به ابعاد ۷/۵ * ۷/۵ متر ساخته شده، اما تنوع واحدها در اثر ساختار نامتقارن طرح و توپوگرافی نامنظم سایت به وجود آمده است. نحوه قرارگیری ارتباط عمودی اصلی پروژه در شکاف میان واحدها علاوه بر تقسیم کردن پله ها به دو بخش اصلی و اختصاص فضای نیمه عمومی در قلب پروژه سبب شده تا دسترسی واحدها از یکدیگر مستقل بوده و تراس هایی با چشم اندازها و ابعاد متفاوتی حاصل آید. لازم به ذکراست که درها و بازشوهای هر واحد به سبک بازشوهای سنتی ژاپنی بوده و این بازشوها در پلان ها با خطی باریک نمایش داده شده است.
ساختار بتنی بلوک ها سبب شده است تا در انتهای بافت مسکونی با فرم و رنگ خاص معماری سنتی ژاپن ، ساختمان های Rokko جزئی از کوهستان محسوب شود.
بعدها مجتمع مسکونی Rokko نیز با همین سیما در کنار Rokko1 (با زیر بنایی معادل ۴ برابر Rokko1) و مجتمع مسکونی Rokko3 نیز بالاتر از این دو و با ساختاری متفاوت توسط “آندو” طراحی و اجرا شد.